0, 0, 1, 2, 4  is het aantal winstpartijen in de eerste 5 wedstrijden tijdens de externe competitie van Santpoort 3.

We begonnen het seizoen met twee nederlagen (tegen De Uil 2 en De Vennep 1) zonder winstpartij. Daarna volgde een nederlaag, waarbij Wim Dijkman het goede voorbeeld gaf. Hij was tegen HWP 6 de eerste, die een partij wist te winnen. Dit was het bekende eerste schaap over de dam. De vierde wedstrijd haalde we met een gelijkspel tegen Kennemer Combinatie 4 ons eerste punt met 2 winstpartijen van Ger Kemper en Richard Dietvors.

Afgelopen vrijdag boekten we tegen Het Spaarne 2 onze eerste broodnodige overwinning (5-3) met maar liefst 4 winstpartijen (Henk Swier, Özden Tuna, Ger Kemper en Gerard Swier.

Zoals wedstrijdleider Rob Buschman (bedankt) vooraf al aangaf, zou een nederlaag vrijwel zeker degradatie hebben betekend.  We wisten dus waarvoor we streden.

Met Stefan Fokkink weer in de gelederen (fijn dat je er weer bij was), trokken we geconcentreerd ten aanval.

Henk gaf het goede voorbeeld met zwart tegen Paul Mathot.  Klasse Henk.

Ger Kemper had met zwart erg weinig ruimte, maar ook geen zwaktes. Met geconcentreerd spel boekte hij een knappe zege.

Wim Dijkman trof op bord 5 een sterke tegenstander in Arun Karwal. Arun gebruikte veel tijd. Arun  kende de opening niet, vertelde hij na de partij. Wim mocht remise aanbieden, maar deed dit niet. Na een stukoffer bleek de tegenstander veel aanvalsmogelijkheden te hebben. Wim was hiertegen niet opgewassen. Jammer Wim, maar geen schande om van deze tegenstander te verliezen.

Özden kreeg al vrij snel een remise aanbod, dat vakkundig werd weggewuifd met de mededeling dat er nog te veel spel in de stelling zat, om nu al te stoppen. Klasse Özden. Dat is de ware spirit. Heel lang ging de partij gelijk op. Nadat tegenstander Robert Balm, in het eindspel de toren op F7 dekte met Kg8, kon van Özden met Le6 voldoende materiaal winnen (de kwaliteit) om de partij te beslissen.

Stefan trof op bord 1 een geduchte tegenstander  (Paul Ruber). In een gelijke stelling, zou door één van beide geforceerd moeten worden om de partij in winst om te zetten, met daarbij uiteraard een vergrote kans op verlies. Beide spelers besloten om niet te forceren en kwamen remise overeen. Een mooie rentree van Stefan.

Gijsbert stond met wit heel goed tegen Wim Hoffenaar. Met goed spel behaalde hij materiaalwinst (Dame en pion voor een loper en een toren). Een moment van onoplettendheid bood de tegenstander (met twee loper en twee torens) serieuze kansen. Nadat Gijsbert de juiste verdediging had gevonden, resteerde voor de tegenstander eeuwig schaak.

Met een 4-2 stand waren Richard en Gerard nog bezig. Richard speelde een degelijke gelijkopgaande partij tegen Joost Jansen. Waar het mis is gegaan, heb ik niet gezien. 4-3

Gerard speelde tegen Bert Bergshoeff. Het werd een interessante partij, omdat er ongelijk materiaal op het bord stond.  Bert ruilde een paard + loper tegen een toren + pion. In het eindspel werkten het paard en de loper van Gerard uitstekend samen om een pion te laten promoveren. Bert had weinig tijd, maar gaf niet op. Omdat Gerard tijdens het matzetten, hoewel hij nog voldoende tijd had, met Bert meevluggerde, werd Berts volhoudendheid nog bijna beloond met pat. Gerard en de omstanders schrokken, maar het liep met een sisser af. Berts koning had nog 1 vluchtveld, waarna het mat niet lang op zich liet wachten. Klasse Gerard.

Met deze winstpartij was de eerste overwinning van het seizoen een feit. Dat smaakt naar meer.

Op 13 maart kunnen we de reeks  0,0,1,2,4 uitbreiden.

Voor de wiskundigen onder ons: wat is het volgende getal in de reeks  0,0,1,2,4 ?

13 maart belooft een mooie avond te worden. We gaan ervoor.