Schaakclub Santpoort

Zaterdag 14 maart was het weer zover: het jaarlijkse viertallen toernooi in Koedijk. Ikzelf doe al sinds jaar en dag mee met onze oude "jeugdviertal" met Rob de R, Martijn en Henk. Wegens (zeer slecht) geplande vakanties of weekendjes weg moest ik op zoek gaan naar 3 vervangers die ik vond in de personen van Mick, Wim D en Rob B (Santpoort 3). Daarnaast was er nog een jong jeugdviertal van Santpoort wat bestond uit Ilias vd L, Wim L. G., Dave L. en op leenbasis Serayo B (The Rookies). The Rookies waren 2e op de ratinglijst en Santpoort 3 20e. Maar ja, rating zegt gelukkig niet altijd alles…

Santpoort 3 begon met een 3-1 overwinning tegen een van de laagste teams op de lijst. De 0 was hier voor Rob die een zwarte loper van g7 naar b4 toestuurde. De tegenstander stond straal verloren en claimde direct de partij (met een nieuwe arbiter voor het toernooi werd gelijk deze regel geïntroduceerd. In ronde 2 volgende een nederlaag tegen Kijk Uit 1 waar alleen Wim een halfje wist te halen in een voor hem totaal gewonnen stelling.

Maar daarna werd de weg naar boven in gezet en zo stonden wij na ronde 5 op 7 van de mogelijke 10 matchpunten. The Rookies hadden er ondertussen 2 meer en mochten aantreden tegen topfavoriet Koedijk 10,5. Voor The Rookies was dit een brug te ver en zij verloren met 3,5-0,5. Voor Santpoort 3 was de weg naar boven juist open. Met een 2-1 voorsprong was alleen wim nog bezig in een toreneindspel. Hij won een pion, stevende op de winst af en dacht mat te geven op de onderste rij met Td8+. Wat volgde was een ontluisterend Tb8*Td8 en een volle toren lag er af. Helaas 2-2 dus.

In de laatste ronde deden The Rookies wat zij moesten doen, maar kwamen uiteindelijk 1,5 bordpunt te kort voor een 2e plaats. Maar de 3e plaats in de A-groep/overall was natuurlijk wel goed voor een aantal prijskazen.

Santpoort 3 was toen nog hard aan het zwoegen tegen 't Saende. Met een 1-1 stand hoorde ik een schreeuw van het bord van Rob komen en dacht dat hij verloren had. Niets was minder waar, het was remise geworden en Rob baalde dat hij niet gewonnen had. Maar in de veronderstelling dat ik moest winnen ging ik volle bak door, kwam totaal gewonnen te staan en kwam uiteindelijk 1 seconde tekort. Helaas geen top 3 klassering in de B-groep en dus ook geen kaasprijs.

Na de prijsuitreiking en alle snelschaakpartijen volgde de traditionele loterij. Wim ging naar huis met een fles Chardonnay, Rob met een tuinschaakspel, een zaklamp met de felheid van een bouwlamp en een bandenspanningsmeter en ikzelf won gelukkig toch nog een heerlijke Edammer kaasprijs.

Het was weer een goed georganiseerd en zeer gezellig Koedijktoernooi! Hopelijk zijn er volgend jaar nog meer Santpoorters van de partij! Rest mij niets anders dan hieronder nog de persoonlijke scores van de Santpoorters te melden.

Santpoort 3
Mick: 5 uit 7 (bord 2)!!
Rob: 4 uit 7
Hans: 3,5 uit 7
Wim: 2,5 uit 7

The Rookies
Ilias: 5,5 uit 7
Dave: Iets minder?
WL: Nog iets minder?

Hans

Geef een reactie