Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag is voor de A/B junioren en voor de C-junioren de landelijke jeugdcompetitie begonnen. Onze C-junioren hadden zich als NHSB  kampioen rechtstreeks geplaatst voor deze landelijk hoogste klasse. De A/B junioren werden als hoogst gerate team uit de promotieklasse toegevoegd als vervanger voor een team dat zich heeft teruggetrokken. Hierbij een kort verslag van de A/B junioren. Een verslag van de C-junioren volgt later.

 

Ons A/B junioren team met Ilias, Wim Laurens, Daan en Bas in de gelederen is als achtste geplaatst. In de eerste ronde troffen zij het als 16e geplaatste Spijkernisse. Gezien het verschil in teamrating (Santpoort heeft een gemiddelde rating van bijna 2060 en Spijkernisse kwam tot een teamrating van ongeveer 1650), was de opdracht om geen bordpunten te laten liggen. Overigens is zo'n opdracht minder makkelijk dan het lijkt. Jeugdspelers met een wat lagere rating beheersen op dit niveau hun openingen heel behoorlijk en er moest dus met geduld en heel geconcentreerd geschaakt worden om optimaal te scoren.

Dat lukte echter prima. Na de eerste ronde hadden twee wedstrijdpunten en 4 bordpunten geincasseerd en het was afwachten welke tegenstander de 2e ronde aan ons zou worden gekoppeld.

 

 De 2e ronde treffen we Charlois. Een jong team dat vorig jaar de sensatie van de meesterklasse was door kampioen te worden. Het team is nog helemaal intact en ondertussen een jaartje sterker. Roger Meng, Julian van Overdam, Marco Kirana en Jan van Overdam zorgen voor een teamrating van bijna 2250. Daarmee waren ze zwaar favoriet.

 

Onze jeugd weerde zich echter prima. Ilias kwam keurig uit de opening tegen Roger Meng maar maakte toen naar eigen zeggen een foutje wat een pion koste maar een nog houdbaar eindspel opleverde.

 

Bij Daan ging het naar eigen zeggen mis in de opening. Daar wist Marco Kirana (2271) wel raad mee. Daan probeerde nog lang om er iets van te maken maar toen er toren in zijn stelling binnenkwamen hield het op.

 

Vlak daarna ging het helaas ook bij Ilias mis. Een fout kostte een 2e pion en de stelling was meteen hopeloos. Dat betekende een 2-0 tussenstand en gezien de stand op de overige borden was een gelijkspel praktisch uitgesloten. Bas had een gelijke stelling maar veel minder tijd en Wim Laurens stond iets minder.

 

 Bas kreeg vlak voor de tijdcontrole dan ook een remiseaanbod. Het was gezien de stelling en de tijdsdruk en gezien het feit dat bij Wim Laurens winst zeer onwaarschijnlijk was onverantwoord het aanbod af te slaan. Bas koos dus eieren voor zijn geld en dat betekende ons eerste halfje.

 

Als laatste was Wim Laurens nog bezig tegen Julian van Overdam. Hij stond minder, won na wat mindere zetten van zijn tegenstander een pion terug en won zelfs een tweede pion maar na de tijdsnoodfase bleek dat één onnauwkeure zet genoeg was om een heel moeilijk eindspel te moeten spelen. Dat eindspel hield Wim Laurens, na een lastig te beoordelen offer van zijn kant, loper voor twee pionnnen, echter knap remise.

De eindstand was een al met al terechte 3-1 voor de titelverdediger.

 

Wij zijn al met al goed begonnen. Twee wedstrijdpunten en 5 bordpunten brengen ons op dit moment de 6e plaats. Op 15 oktober volgen de 3e en 4e ronde. Voor meer informatie kunt u kijken op: http://www.jeugdclubcompetitie.nl/

 

Foto's: Lennart Ootes

Geef een reactie