Schaakclub Santpoort

 Op 6 november de tweede dag van de Meesterklasse D, wie mag zich dit jaar het sterkste team van Nederland noemen in de leeftijd t/m 12 jaar. De eerste ronde hadden we wisselend gespeeld, met een overwinning, gelijkspel en een verliesronde. We stonden daarmee in de middenmoot van het klassement, ietwat teleurstellend misschien na onze derde plaats van vorig jaar.

Dat gezegd hebbende traden we aan tegen het team van Sneek, zonder hun grote talent Anna Maja Kazarian die in het C-team speelt. Maurits won al snel, gevolgd door Jelle en later ook Sjoerd en Cheryl. Een mooie 4-0 om de dag te beginnen, dat gaf iedereen moed.
 
De tweede ronde moesten we tegen SV Promotie uit Zoetermeer, met het grote jeugdtalent Robby Kevlishvili van nog maar 9 jaar…. Jelle begon goed en stond al snel 3 pionnen voor. Maurits had een lastige opening met zwart tegen Robby maar verdedigde zich prima en stond daarna gelijk. Cheryl en Sjoerd kwamen allebei goed de opening door, Sjoerd maakte het goed af en scoorde zijn tweede punt van de dag. Cheryl kwam helaas minder te staan en verloor daarna jammer genoeg terwijl er nog wel kansen op tegenspel waren geweest. Jelle ging even te voortvarend over het bord met zijn stukken en zag over het hoofd dat zijn dame instond. Dat verlies kwam hij niet meer te boven, een paar zetten later was de partij over. Maurits speelde een degelijke remise tegen Robby door eeuwig schaak, een mooie prestatie. Uiteindelijk verloren we dus eigenlijk een beetje onnodig met 2,5-1,5. Jammer want dat daarmee komt een goede klassering wel verder weg.
 
De derde ronde was tegen VAS uit Amsterdam, met Milo Cornelissen in hun team die ooit met schaken is begonnen in Zweden tijdens een vakantie met…… de Havertjes! Zo zie je maar weer, leer nooit een aap klimmen. Deze ronde speelden we niet goed, al vrij snel stonden Sjoerd, Cheryl en Jelle slechter en dat konden ze niet keren. Maurits won nog wel maar daarmee leden we toch nog een 3-1 nederlaag.
 

Een belangrijke les van deze dag is toch wel het concentratievermogen. Door onoplettendheid lopen we nog teveel in eenvoudige combinaties van tegenstanders met stuk- of kwaliteitverlies tot gevolg. Vaak kost dit ook de partij. Dus een tip voor de volgende keer; reken alles goed door, kijk of er geen stukken instaan (aftrekaanval, dubbele aanval, etc) en doe vervolgens pas een zet. We staan na dag 2 op een 14e plaats, als we de laatste dag er tegenaan gaan kunnen we nog een mooie klassering halen. Het zit in jullie, laat het de laatste dag zien!

Geef een reactie