Schaakclub Santpoort

Zaterdag 8 december ging het D-team onderweg voor de tweede speeldag van de Jeugd Club Competitite. Na een goede eerste dag hadden Daan, Bas, Dave en Sander er weer zin in en waren vol goede moed om zich in de top van het klassement te handhaven. Samen met het C-team verzamelden we bij het polderhuis en mooi op tijd vertrokken we. Helaas kwamen we bij Diemen op de A1 in de file terecht en hadden we een uur nodig voor 1600 meter. Het C-team was daardoor gedwongen om met een kwartier achterstand te beginnen, het D-team moest later starten en waren net op tijd.

 

 

De tegenstander in de 4e ronde, Voorschoten, stond kennelijk een paar honderd meter achter ons in de file. Pas toen de klok al 20 minuten liep kwam dit team de speelzaal binnen. Gelukkig was ons team geconcentreerd gebleven, en al snel konden Dave en Sander tevreden hun Nintendo DS uit de tas halen na beiden soepel gewonnen te hebben. Bas had wat langer nodig om te winnen, en Daan kwam tegen Rosa Ratsma zelfs een beetje in tijdnood, maar ook hij wist te winnen, zodat de file-ellende snel vergeten was.

 

De 4-0 overwinning zorgde voor ronde 5 natuurlijk wel weer voor een zeer sterke tegenstander. Zukertort uit Amstelveen, op rating als derde geplaatst. Sander en Bas verloren helaas, voor Bas was dit pas het eerste puntverlies van het toernooi.

Dave speelde een knappe partij tegen Shotaro de Niet en wist deze fraai te winnen. Daan was weer als laatste van het team bezig tegen Tjark Vos. Na eerst een pion achter te gestaan te hebben, met een grotere activiteit als compensatie, wist hij eerst dat pionnetje terug te winnen, en toen met 2 paarden de toren in te sluiten om zodoende een kwaliteit te winnen. Hierna werden steeds meer stukken in de aanval betrokken, en stortte de stelling van Tjark in.

 

 

De zesde ronde moest worden gespeeld tegen de koploper: D4 uit Oosterhout. Dat wil zeggen: daar zetelt de club, de spelers van dit team wonen allevier in Belgie. Daan mocht tegen Stefan Beukema, meervoudig nederlands kampioen. Bas speelde tegen Lars Vereggen die kampioen werd tijdens het afgelopen Open Nederlands kampioenschap. Dave nam het op tegen Hans Vandersmissen en Sander was ingedeeld tegen Ben Tuerlinckx, een heel jonge, sterke speler.

 

Sander moest eerst nog even wachten. Ben was namelijk voor ronde 5 naar het ziekenhuis gebracht wegens ernstige buikpijn en was bij aanvang van ronde 6 nog niet terug. Na een half uur bleek de situatie gelukkig minder erg dan het eerder aanzag, en kon Ben met een half uur achterstand toch beginnen.

Daan was dit keer als eerste klaar. Stefan was heel doelgericht en schoof Daan soepel van het bord af. Dave kreeg een remise aanbod, stond een pionnetje voor en speelde door. Sander was ondertussen een stuk tegen Ben achtergekomen. Een tweede remise aanbod kon Dave daardoor niet aannemen, en helaas gaf hij toen pardoes een Toren weg, waardoor het afgelopen was. Bij Sander ging het daarna hard en werd hij mat gezet. Bas speelde een knappe partij met zwart tegen Lars. Hij wist eerst een kwaliteit te winnen en daarna 2 ver opgerukte pionnen onschadelijk te maken. De daaropvolgende mat aanval kon niet meer gepareerd worden. Met een opgeheven hoofd kon, ondanks het 3-1 verlies de dag toch met een goed gevoel worden afgesloten.

 

 

Het team start de volgende ronde op 6 december vanaf de gedeeld 7e plaats. Een knappe prestatie, zeker omdat al tegen de eerste drie teams gespeeld is. 


Geef een reactie