Schaakclub Santpoort

Vrijdag 5 oktober speelde het jeugdige tweede team thuis tegen het eerste team van Oppositie uit Heiloo.
Zoals gebruikelijk in deze klasse had de tegenstander een veel hogere Elo-rating. Het totaalverschil was afgelopen vrijdag bijna 1000 punten.
Ruim voor 20.00 uur was de hele speelzaal ingericht (Wim en Wim Laurens bedankt) en waren de jeugdspelers aan de warming-up bezig: even lekker tegen elkaar vluggeren.
Wedstrijdleider Epco van der Lende (bedankt), probeerde de opstellingen voor te lezen, maar hij kon het spijkerschrift van teamleider Gijsbert niet ontcijferen.
Gelukkig zat iedereen al aan het goede bord, zodat om klokslag acht uur de klokken werden aangezet.
Na een wat onrustig begin van koffie halen en klokken stilzetten zat iedereen aandachtig te schaken.
Op bijna alle borden ging de strijd lange tijd gelijk op. Wim Laurens, Kevin en Navarone hadden het initiatief. Alleen Jeronimo's stelling vertoonde enige zorgelijke kenmerken. Zijn partij eindigde als eerste en helaas met een nederlaag.
Wim Gravemaker moest na 12 zetten openingstheorie zelf gaan schaken en verloor en pion. Na overleg werd remise aangeboden, wat zijn tegenstander accepteerde. Toen Navarone zijn inititief zag wegebben, besloot hij zonder overleg met de teamleider tot remise. Hoewel de stelling er erg remiseachtig uitzag, had hij toch moeten overleggen. Tussenstand 1-2.

Wim Laurens was het initiatief ook kwijtgeraakt en overlegde of hij remise mocht aanbieden. Op zet 18 en 20 bood hij remise aan, maar zijn tegenstander wilde doorspelen.
Kevin speelde erg goed en kreeg een mooie koningsaanval. Gerard die op bord 1 inviel voor Ivan gebruikte veel tijd in een gesloten stelling met weinig ruimte.
Gijsbert had het loperpaar en maakte daar goed gebruik van door de kwaliteit te winnen. Nathalie mocht remise aanbieden in een ingewikkelde stelling met weinig tijd.
Op het moment dat Kevin zijn koningsaanval winnend afsloot, maakte Gerard in tijdnood een paar kleine foutjes, die genadeloos werden afgestraft. 2,5 – 3,5.

Wim Laurens en Gijsbert moesten nu allebei winnen voor de overwinning.
Gijsbert die aanvankelijk veel tijdvoorsprong had, raakte dit kwijt omdat hij nauwkeurig moest verdedigen tijdens een pionnenstorm tegen zijn koning.
In de uitvluggerfase werden de problemen opgelost en bleef volgens de experts een gewonnen stelling over met een kwaliteit voorsprong. Hij zag vervolgens niet hoe hij de gewonnen stelling moest winnen en bood remise aan. 3-4.

Wim Laurens, die inmiddels een remiseaanbod had afgeslagen, was beland in een eindspel met dame en toren en enkele pionnen. Met minder dan 1 minuut op de klok gaf hij zijn dame weg tegen een toren en leek Santpoort de tweede nederlaag te moeten incasseren.
Behendig en met overtuiging speelde hij daarna razendsnel door en vlagde zijn opponent. Klasse Wim Laurens. Door deze mooie actie krijg de wedstrijd een bevredigende uitslag. 4-4
Volgende keer gaan we de stijgende lijn proberen om te zetten in een overwinning.

Geef een reactie