Schaakclub Santpoort

Afgelopen dinsdag speelde ik in de interne de partij die volgens Özden de "halen-we-de-sluitingstijd-partij" zou heten. Al snel waren paar en lopers geruild, maar de dames en torens bleven tot ruim na 11 uur op het bord. Uiteindelijk resteerde dan toch een pionneneindspel. 

 

En die zijn lastig, heel lastig, zeker als je dan weinig tijd hebt. En ik had niet zoveel meer, maar mijn tegenstander nog maar een paar minuten. En een enkel tempo is dan het verschil tussen remise of verlies, of winst natuurlijk.

Ik had net 52. Kf4 gespeeld. Niet goed doorgerekend, maar op gevoel. Ik dacht dat ik de g pion wel op kon halen, en dan ook nog eens op tijd zou zijn om te zwart tegen te houden. Maar ondanks de pionnen meerderheid op de damevleugel is zwart veel sneller.

… cxb5 53. cxb5 a5! 54. bxa6 e.p. bxa6 en zwart heeft ineens een a-vrijpion die in 5 zetten promoveert. Als wit op g4 slaat, staat ie buiten het vierkant. Gaat hij naar de a pion, dan loopt de f pion door.

 

Eerste halfje kado, want zwart speelde Kd5 om op die manier de witte pionnen op te peuzelen.

 

Een paar zetten later, met nog maar 40 seconden op de klok voor zwart was deze stelling ontstaan, met zwart aan zet na Kg6.

Dit was duidelijk, wit promoveert in 5 zetten, de zwarte koning staat in de weg van de c pion. Ik kreeg een hand en met deze winst een tweede halfje kado.

Want met 55. …Kb4! had zwart de partij kunnen redden. Er kan dan nog een keer wederzijds op c6 geslagen worden, maar de zwarte pion staat dan ook op 5 zetten van promotie af. Met remise tot gevolg.

 

Een beoordelingsblunder in de slotstand dus. Maar het kan nog erger: de "Ultieme blunder". Zo genoemd, en verzameld door Tim Krabbé. Opgeven in gewonnen stelling !

Die partijen staan hier:  https://timkr.home.xs4all.nl/chess2/resigntxt.htm

Geef een reactie