Schaakclub Santpoort

Ons A team (tot 20 jaar) en ons C-team (tot 14 jaar) spelen in de landelijke Meesterklasse om het Nederlands kampioenschap. 4 zaterdagen verspreid over september t/m december waarbij er 2 ronden per speeldag zijn. Ons A team is een zeer jeugdig team, dat nog een aantal jaren in deze klasse kan meedoen. Bas, Daan en Brian zijn allen 16 jaar en Dave wordt deze maand 15. Hun doel is om niet te degraderen. In een veld met 16 teams is het dan zaak om niet bij de laatste 5 teams te eindigen.
Het C-team is ook relatief jong. Sjoerd en Olivia worden volgend jaar B speler, Jelle is na dit jaar nog 1 jaar C speler en Cheryl mag nog 2 jaar aan de C meedoen, zij is nu een D speelster. Het gaat erg goed en zij loeren op een podiumplaats in een veld met 21 teams.
A-team
Zaterdag 10 november werden de 5e en 6e ronde gespeeld. Brian was verhinderd, maar gelukkig was Ilias bereid om voor hem de honneurs waar te nemen. In de 5e ronde speelde Santpoort tegen een gelijkwaardige tegenstander, Messemaker uit Gouda. Toch werd er verloren met 3-1. Alleen Daan wist te winnen.
 
Het toeval wilde dat we de 6e ronde moesten aantreden tegen Chesscool, dat deze dag extra sterk voor de dag kwam om degradatie te voorkomen. Van Daan en Dave werden overwinningen verwacht en Ilias of Bas zou dan het winnende halfje moeten scoren tegen IM David of FM Miguoel. Dave brak de stelling open, had mooie open lijnen en hij won vlot. In een lang gelijkopgaande partij verloor Bas uiteindelijk. Ilias wist knap remise te houden, dus aan Daan de taak om het plan ten uitvoer te brengen. Hij moest er lang voor strijden. Hij stond wel beter, maar het was de vlag die zijn tegenstander de das om deed.
Door de knappe 2,5 – 1,5 overwinning staat het team keurig 8e. Veilig zijn ze echter nog niet. Op 8 december volgen er nog 2 spannende ronden.
C-team
De 5e ronde tegen kampioenskandidaat VAS. Sjoerd kreeg als 1e een remisestelling op het bord. Jelle stond toen beter en Olivia en Cheryl nog gelijk. Niet lang daarna werd de remise overeengekomen. Tijdje later ging er bij Jelle een stuk verloren, nu stond hij minder. Cheryl stond ook minder en Olivia voorde de druk op. Ze creëerde een vrijpion en speelde het heel knap uit tot winst. Jelle wist uiteindelijk met zijn vrije a- en b-pion gevaarlijk op te rukken en door een inschattingsfout van zijn tegenstander was het niet meer te redden.
Cheryl probeerde met 2 Torens door te breken, maar kwam daardoor zelf op haar Koningsvleugel in moeilijkheden, waardoor ze uiteindelijk verloor. Door de overwinning met 2,5 – 1,5 stonden we bovenaan.
 
De 6e ronde tegen Axel Landau. Een team met een gemiddeld flink hogere rating (1688 tegen 1522). Cheryl heeft het gedurende dit NK-teams lastig, zo ook deze partij, maar nu wist zij het  toch remise te houden. Olivia kwam ook een pion achter en na afruilen van de stukken ging ze het eindspel in. Ieder een Toren, maar Olivia nog altijd een pion minder. Ze kreeg een remiseaanbod en accepteerde dit. 
Jelle speelde een knotsgekke partij. Een stuk ingeleverd voor 3 pionnen en een volledig open Koning van zijn tegenstander. Alles drukte op die Koning met aanvallen op Toren en Dame. Uiteindelijk wist zijn tegenstander telkens weer met een mooie oplossing voor de gerezen problemen op de proppen te komen. Hij hield stand. In het eindspel overzag Jelle de mat met twee lopers en verloor hij zijn 1e partij van dit NK. Sjoerd stond minder en bood met een kwaliteit achter en een pion van zijn tegenstander die dreigde te promoveren remise aan. Het werd niet geaccepteerd. Zijn tegenstander speelde het netjes uit en zo verloren we voor het eerst op dit NK. 
 
Na de 6e ronde staan we op 1 matchpunt van de koploper in een groepje van 3 achtervolgers, echter op bordpunten zijn we 4e. Zelf spelen we in de 7e ronde tegen de nummer 3 en de nummers 1 en 2 spelen dan tegen elkaar. Er is nog van alles mogelijk.

Geef een reactie