Schaakclub Santpoort

Het jonge A/B team van Santpoort heeft op 6 december voor een geweldig resultaat gezorgd door kampioen te worden van de Promotieklasse A, regio Noordwest. Hiermee is een plek voor komend seizoen afgedwongen in de Meesterklasse bij de A/B-jeugd,de ijzersterke eredivisie voor jeugdviertallen.

 

Deze fantastische prestatie kwam niet uit de lucht vallen. De promotieklasse voor A/B teams is regionaal opgezet en deze competitie bestaat uit 7 speelronden in een gesloten achtkamp. Plaatsing in deze klasse was twee jaar geleden al bereikt door het behalen van het viertallen kampioenschap bij de NHSB. Vorig seizoen wist het team zich keurig in de Promotieklasse te handhaven en dat was vantevoren ook de doelstelling voor dit seizoen.

 

Ons team in vaste bordvolgorde bestond uit Navarone en Jeronimo van der Star, Nathalie van der Lende en Kevin Dekkers. De eerste twee ronden waren zeer voorspoedig verlopen. Wijkertoren werd eenvoudig met 3½ – ½ verslagen. De tweede ronde was Op Eigen Wieken het slachtoffer, uitslag 3 – 1 voor de onzen. De 3e ronde was er de onvermijdelijke terugslag. We moesten Nathalie vanwege examenperikelen missen in deze ronde en vonden in Mick Mulder een gemotiveerde en sterk spelende invaller.Desondanks verloren we vrij kansloos met 4 – 0 van het sterke teamvan ChessCool. Vol goede moed werd in de 5e ronde aangetreden tegen kampioenskandidaat Zukertort 3, waartegen een keurig gelijkspel 2 – 2 werd bereikt. De 6e ronde gingen de remmen er weer af en werd het team van de Eenhoorn met 4 – 0 teruggewezen.

 

De stand op dat moment in ogenschouw nemende begon het grote nadenken. Santpoort stond op een 3plek, en moest nog aantreden tegen een wat minder team, Zukertort 4 en het sterke VAS. Kampioenschap was mogelijk, maar dan zouden wel beide potten gewonnen moeten worden, terwijl de concurrentie punten moest laten liggen. Een weloverwogen taktische zet leidde tot de keuze om Martijn de Roode als geheim wapen in te zetten tegen VAS en Kevin die ronde rust te gunnen.

 

Zogezegd, zo gedaan. De ochtendpartij in de vaste samenstelling tegen Zukertort 4 bracht het resultaat waar we op rekenden, winst met 3½ – ½. Medekampioenskandidaten ChessCool en VAS hadden in een onderling duel gelijkgespeeld en dus moest de laatste ronde uitsluitsel bieden. Met 1 bordpunt verschil met Zukertort 3 in ons voordeel moesten wij winnen van VAS en hopen dat Zukertort 3 dit bordpunt niet op ons zou inlopen in hun laatste partij tegen Op Eigen Wieken.

 

De ontknoping was bloedstollend.Martijn deed waar we op hoopten en won op bord 1. Navarone verloor en Jeronimo bereikte remise. Teamwinst en daarmee kampioenskansen hingen dus af van Nathalie. Met nog 1 minuut op de klok in een betere maar lastige stelling bleef ze uiterst geconcentreerd en wist ze de partij naar zich toe te trekken, 2½ – 1½ voor Santpoort. Het kon nog. Alle blikken richtten zich nu op de enige partij die nog bezig was,Zukertort 3 tegen Op Eigen Wieken. Zukertort 3 had op borden 3 en 4 gewonnen, terwijl borden 1 en 2 goede stellingen hadden bereikt. Bij 1 punt of minder uit deze laatste twee partijen zou Santpoort kampioen worden, anders zou Zukertort 3 met de eer strijken. Het aantal toeschouwers nam hand over hand toe. Op bord 1 werd na een lang gevecht uiteindelijk tot een onvermijdelijke remise besloten,waarna alle aandacht uitging naar het eveneens lastige eindspel op bord 2. Er waren geen duidelijke winstkansen voor beide spelers, maar foutjes zijn snel gemaakt. Ondertussen tikte de tijd door en nam de spanning steeds meer toe. Een aangenomen remiseaanbod bracht verlossing, Zukertort won weliswaar deze partij, maar kwam een half bordpunt tekort om de Santpoorters in te halen, waarmee het kampioenschap binnen was.

 

Terugkijkend kun je niet anders dan alle spelers een groot compliment te maken voor hun inzet en prestaties: Jeronimo met 5½ uit 7, Kevin met een meer dan 50% score,Navarone, die ondanks zijn lastige positie op bord 1 toch de cruciale punten pakte en Nathalie die met 6 uit 6 zelfs topscorer werd van deze klasse. Ook een woord van dank voor Mick is op zijn plaats en natuurlijk Martijn, die zijn rol als geheim wapen meer dan waarmaakte.

Als afsluiting van alle zo succesvol verlopen jeugdcompetities (D, C en A/B), werd diezelfde avond bij de Chinees nog gezellig nagetafeld door de gezamelijke teams en teamleiders.

 

Nogmaals proficiat allemaal!   

Epco 

Geef een reactie