Schaakclub Santpoort

Op zaterdag 10 december speelden Ilias, Wim Laurens, Daan en Bas in Amersfoort de laatste twee ronden in de meesterklasse voor AB teams. Een overwinning in de 7e ronde zou betekenen dat er sowieso geen enkele zorg meer hoefde te zijn over degradatie en ‘gewoon' veilig zijn in de – uit 16 teams bestaande – AB klasse is op zich al een prestatie. Er degraderen namelijk maar liefst vijf teams en de competitie is pittig sterk bezet. Ons team dat bestaat uit vier jeugdspelers uit ons eerste team is bijvoorbeeld in deze competitie als achtste geplaatst terwijl we toch een gemiddelde teamrating van ruim over de 2000 hebben.

 

 Het is dus niet eenvoudig om in de meesterklasse mee te spelen. Over het algemeen tref je sterke tegenstanders en dat maakt echt excelleren moeilijk, maar aan de andere kant is dat ook een belangrijke uitdaging. Vier keer op een zaterdag twee heel goede partijen spelen tegen sterke jeugdspelers is niet gemakkelijk en het is heel leerzaam om hier mee te spelen.

 

Wij moesten onze 7e ronde tegen Chesscool 2. Onze schaakbuur Chesscool speelt nu voor het 2e jaar achter elkaar met twee teams in de meesterklasse en ik heb de indruk – maar die opmerking is natuurlijk geheel voor mijn rekening – dat ze de juiste formule om de teams optimaal te bezetten nog niet hebben gevonden. Tegen ons ging er ook iets mis omdat de bord 1 speler die ze tegen Ilias wilde opstellen al 6x in Chesscool 1 had gespeeld. Dan mag je zo'n speler natuurlijk niet opstellen. Je zou het haast zelf kunnen bedenken maar het staat ook nog eens duidelijk in het reglement.

 

Dat betekende voor Ilias een reglementaire nul en wachten tot half drie 's middags voordat hij eens kon gaan schaken. Niet ideaal als je vanaf het Polderhuis om half negen vertrokken bent. Ilias bleef er heel rustig onder maar ik werd er in ieder geval niet vrolijk van.

 

Dit eerste reglementaire punt werd gevolgd door twee degelijke overwinningen van Bas en Daan en een onnodige nederlaag van Wim Laurens.

 

In de middagronde troffen wij vervolgens Chesscool 1. Dit landelijke topjeugdteam met spelers die  uit alle windstreken van het land komen had dit keer Christov Kleijn, David  Klein, Miguoel Admiraal en Nick Bijlsma opgesteld. Dat leverde een gemiddelde teamrating op van 2325 en dat was toch te merken. Niet dat we werden weggespeeld maar echt kansen op een verrassing hebben we toch ook niet gehad. Uiteindelijk werd het 4-0 voor Chesscool 1.

 

Terug kijkend op het totale toernooi hebben we het als team redelijk gedaan. Welliswaar hebben al onze spelers individueel iets onder hun rating gepresteerd maar we zijn op een keurige 7e plaats geeindigd en dan ben je dus gewoon het 7e jeugdteam van Nederland met vier spelers die allemaal bij Santpoort hebben leren schaken, er nog steeds plezier in hebben om bij ons te schaken en nog steeds beter worden. Dat is iets om trots op te zijn.

 

 

Foto: Lennart Ootes

Geef een reactie