Schaakclub Santpoort

Op zondag 1 april werd in Krommenie het Noord-Hollandse schaak kampioenschap voor viertallen gehouden voor de oudste en de jongste jeugd.

In de E-categorie (tot 10 jaar) deed Santpoort mee met een team bestaande uit Sjoerd Haver, Sander Raphaël, Patrick Raphaël en Robin Schutter. In een toernooi met 20 teams werd er gestreden om het Noord-Hollands kampioenschap en 5 plekken voor het Nederlands kampioenschap.
Het E-team trof het niet door al in de eerste ronde de latere winnaar te treffen. De dag werd begonnen met 1-3 verlies tegen Heerhugowaard. De jongens waren niet uit het lood geslagen en begonnen hierna aan een mooie reeks ruime overwinningen tegen achtereenvolgens Caissa II, HWP Haarlem, Aalsmeer en Opening 64.
De voorlaatste ronde koppelde de computer het team aan de lijstaanvoerder, het versterkte De Eenhoorn. Op bord 2 tot 4 was de strijd snel beslist en de tussenstand was 2-1 voor Santpoort. Op bord 1 vocht Sjoerd tegen de zeer sterke Seréyo Bekkink met 2 pionnen achterstand. Door Sjoerd's laatste paard te offeren tegen de 2 pionnen werd een stelling bereikt die niet meer te winnen was: Santpoort won met 2½-1½ en kwam in match punten gelijk met De Eenhoorn en Heerhugowaard. De voorsprong van de 3 koplopers op de achtervolgers was zo groot dat plaatsing voor het Nederlands kampioenschap verzekerd was.
De laatste ronde bracht dus de beslissing over het kampioenschap en dit werd uitgevochten in de regionale derby Kijk Uit tegen Santpoort. Het 2-2 gelijkspel bracht beide teams niets extra: Santpoort bleef staan op een zeer fraaie 3e plek, Kijk Uit liep net aan plaatsing voor het NK mis.

De afvaardiging van schaakclub Santpoort in de AB categorie (15-20 jaar) bestond uit de tweelingbroers Navarone en Jeronimo van der Star, Nathalie van der Lende en Kevin Dekkers. Dit team werd door de kenners al bij voorbaat tot de kanshebbers gerekend, ondanks het feit dat het louter uit eerstejaars B spelers bestaat. Dit team kan dus nog jaren mee. In deze categorie viel, naast het provinciale kampioenschap zelf, één plaats in de zogeheten promotieklasse te verdienen. Het sterke Santpoortse viertal begon met een vliegende start. Maar liefst driemaal achtereen werd de tegenstander met maximale score van 4 -0 verslagen. In de daaropvolgende wedstrijd werd de tegenstander slechts één bordpunt toegestaan. Alsof het niets was werd daarna weer een 4 – 0 score neergezet. Het team had met deze reeks overwinningen al een bijna onoverbrugbare voorsprong bereikt t.o.v. alle andere teams. Op basis hiervan werd in de zesde ronde wat gas teruggenomen en sloeg bovendien het onvermijdelijke overmoedigheidssyndroom toe. Een nipte nederlaag van 1½ – 2½ was het gevolg. De tussenstand liet zien dat Santpoort hiermee al kampioen was. Vrijuit spelend kon men dus de laatste ronde ingaan. Hier stonden ze slechts één remise toe. Met de fenomenale score van 12 matchpunten en 24 bordpunten op een totaal van 28 konden ze als overtuigend winnaar de kampioensbeker in ontvangst nemen. Zij mogen hun sterke spel in de promotieklasse een vervolg geven.

Nadat 4 weken geleden Santpoort in de C-categorie kampioen werd en plaatsing voor het NK afdwong, werd deze week bekend dat de 2e plek voor het D-team ook voldoende is geweest voor plaatsing. Door de goede prestaties van het AB-, C-, D-team en E-team doet zich het unieke feit voor dat SC Santpoort in alle jeugdcategorieën uit mag komen op landelijk niveau.

Geef een reactie