Schaakclub Santpoort

Van zaterdag 27 april t/m zondag 5 mei speelden Bas, Cheryl, Daan, Dave en Sjoerd op het NK ABC in Sneek. Hieronder staan/komen hun eigen impressies van het toernooi.

  

 

Cheryl:

Afgelopen meivakantie heb ik meegedaan aan het NK Jeugd schaken in Sneek. Vorig jaar deed ik daar ook al aan mee en werd ik Nederlands-Kampioen bij de C-Meisjes (t/m 14 jaar). Dit jaar moest ik dus mijn titel proberen te verdedigen. De eerste twee ronden won ik. Bij de tweede ronde had ik mijn langste partij ooit gespeeld, hij duurde namelijk 5 uur en 20 minuten! Dat was een partij tegen Lydia Dubbeldam, uiteindelijk hadden we 91 zetten gespeeld. 

In de derde ronde moest ik tegen mijn sterkste concurrente Lola den Dunnen. In het middenspel stond ik 2 pionnen voor maar daarna deed ik één verkeerde zet, waardoor ik door een aanval een Toren verloor. Daarna was het dus gelijk over. In de ronden die volgden liet ze wat puntjes liggen. Zo had  ze in de vijfde ronde tegen Lydia Dubbeldam remise gespeeld en in de zevende ronde verloren van Sterre Kruijsen. Na de zevende ronde stond ik dus weer bovenaan met een half puntje voorsprong op Lola. Het bleef spannend. 

Voor aanvang van de laatste ronde stond ik met 7 uit 8 nog steeds een half puntje voor.  De rest volgde op 5.5 punten of lager.  Zodoende was ik al zeker van de 2e plek en daarmee had ik me dus al geplaatst voor het EK. Dat vindt plaats in Montenegro van 28 september tot en met 8 oktober. 

De laatste ronde moest ik winnen en dan was ik kampioen. Halverwege mijn partij zag ik dat Lola remise speelde. Dat betekende dat ik met remise ook al kampioen was! En als ik verloor, dan zouden er barrages gespeeld moeten worden. Er hoefden gelukkig geen barrages gespeeld te worden bij mijn categorie, want ik won de laatste partij! Ik werd dus met 8 uit 9 weer Nederlands-Kampioen bij de C-Meisjes! 

 

 

 

Dave:

Afgelopen meivakantie deed ik mee aan het NK B in Sneek. In mijn categorie waren 22 deelnemers waarvan ik 7e geplaatst was. Helaas was mijn doelstelling (top 10 halen) niet gelukt. 

Aangezien ik als 7e geplaatst was speelde ik tegen een speler uit de onderste helft. Het blijkt dat het toch wel behoorlijk tegen kan vallen, want ik verloor. In ronde twee moest ik tegen Lucas van Foreest die de eerste ronde een halfje liet liggen. Na goed spel, stond ik een stuk voor. Helaas blunderde ik hem in het eindspel weg, en een aantal zetten later nog één. Hierdoor verloor ik ook.

Dit NK begon ik dus met 0 uit 2. Hierna volgde 3,5 punt uit 4 partijen, weliswaar tegen mindere tegenstanders. Met 3,5 punt uit 6 sta je tenminste weer in de bovenste helft. 

In de zevende ronde werd Maarten van Harten mijn tegenstander. Na een zware pot, stond ik op een gegeven moment een stuk minder. Maarten maakte het sterk af en won.

Ronde acht weer tegen Yorick Postema. Deze tegenstander weerde mijn koningsaanval sterk af, en kreeg zelf een aanval over de damevleugel. Ik offerde een kwaliteit om een aanval te krijgen. Uiteindelijk ontstond er een eindspel waarin hij twee pionnen meer had. Dit maakte Yorick sterk af. 

Laatste ronde, en ondertussen een min score van -2.7 moest ik helaas aanschuiven tegen clubgenoot Sjoerd Haver. Deze partij won ik waardoor ik in de middenmoot eindigde met 4,5 punt maar wel een flinke min score. 

 

Sjoerd:

Ook ik heb het NK jeugdschaak in Sneek gespeeld. Ik denk dat mijn resultaten over een 9 ronden  toernooi nog nooit zo slecht zijn geweest. Ik had namelijk 2,5 uit 9 met een tpr (toernooi prestatie rating) van 300 onder mijn huidige rating. 

 

Ik ging het toernooi in als 12e van de 22 en eindigde als 20e van de 22. Opvallend was dat ik de laatste ronde tegen clubgenoot Dave moest. Ook deze partij verloor ik snel. Helaas, niet elk toernooi gaat goed, maar ik denk dat ik er wel wat van geleerd heb en weet dat ik het volgend jaar beter ga doen. 

 

 

 

 

 

Daan:

Mijn toernooi begon in de best denkbare stijl. Ik speelde de eerste ronde direct tegen de nummer een op de startlijst. Mijn tegenstander speelde een Draak, waarna een hoop theorie op het bord kwam. Niet veel later sloeg mijn aanval door en had ik met 26 zetten gewonnen.

Mijn tweede tegenstander speelde ook Draak. De Chinese Draak weliswaar (10…Tb8 ipv 10…Tc8). Ik speelde een wat inferieur systeem, maar kwam weer wat terug. Weer een paar zetten later stond ik verloren en de partij eindigde in remise. Mijn derde tegenstander wist ik binnen 1 zet al uit zijn voobereiding te halen. Voor het eerst sinds twee jaar speelde ik 1…e5. Achteraf een slimme keuze, want na een aantal zetjes hoofdvariant van het Italiaans koos ik een zijvariant wat leidde tot verwarring bij mijn tegenstander en na 21 kon ik weer een puntje achter mijn naam schrijven.

 

In de tussenstand stond ik nu tweede(!) (weliswaar wel op weerstandspunten). In de vierde ronde kreeg ik een Najdorf tegen me.  Eerst speelde mijn tegenstander onnauwkeurig, waarna ik in de war raakte en slechte zetten deed. Ik hield het nog 60 zetten uit, maar uiteindelijk moest ik het hoofd buigen. De vijfde ronde een niet zo speciale remie na een wat onambitieuse opening; Poziani (e4 e5 Pf3 Pc6 c3).

De zesde ronde kreeg ik koningsgambiet tegen me en nadat ik een pluspion had geconsolideerd kreeg ik een stuk (en dus de partij) in de aanbieding. Ook de zevende ronde won ik nadat ik een breed centrum opzette en ging doorbreken op de koningsvleugel. De computer dacht er anders over dan ik (-4), maar de enige weerlegging was wel moeilijk om te vinden.

 

Met 5 uit 7 had ik een geweldige score, maar hier kwam het keerpunt van het toernooi, wel tegen heel sterke tegenstanders. De achtste ronde speelde ik tegen de uiteindelijke winnaar Nick Maarman. Nick speelde een heel vervelend systeem tegen de Tarrasch (na 1.d4 en niet na 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pd2), waarna ik een remisekans heb laten liggen, maar meer had er nergens ingezeten. Nick speelde het heel goed en na 80 zetten had ik verloren.

De laatste ronde (niet meer om de hoofdprijs, maar als ik won had ik alsnog een mooie derde plek). Ik verloor echter een relatief slechte partij. Ik deed een aantal gekke zetten en de titelhoudster WIM Anne Haast won vakkundig na met een korte rokade uit de problemen te zijn gevlucht. Al met al een goede prestatie (5 uit 9), maar meer had er zeker ingezeten dan een negende plek.

 

 

 

Bas

Voor mij verliep het NK niet onaardig. Na mijn nederlagen in de tweede en derde ronde, waarin ik niet slecht speelde, maar goede stellingen om zeep hielp, moest ik wat terugkomen. Dat gebeurde gelukkig ook en na acht rondes speelde ik nog om de prijzen mee. Aangezien ik de laatste ronde kansloos verloor door zeer slecht te spelen viel ik toch naast de boot. Al met al is het toch een leuk en gezellig toernooi geweest.

 

 De officiele website van het toernooi, met uitslagen, partijen en foto’s vindt u hier .    

 

Geef een reactie