Schaakclub Santpoort

Zondag 6 februari 2011 heeft in het Solicentrum te Driehuis het jaarlijks schoolschaak kampioenschap voor basisscholen van Velsen plaatsgevonden. Een evenement waarbij alle basisscholen in de gemeente Velsen waren uitgenodigd. Evenals vorig jaar waren er slechts 6 basisscholen in de gemeente Velsen, die zich hadden ingeschreven voor het jaarlijks terugkerend evenement. Al met al waren er ruim 40 spelers, die het gingen proberen op de borden met de 64 velden. Wel hopen we volgend jaar wat meer teams te kunnen verwelkomen. Een beetje onbegrijpelijk is de lage opkomst wel, want het schaakspel bevordert de concentratie, en dat komt de schoolprestaties alleen maar ten goede.

 

Er werd gespeeld in viertallen, waar in elke speler een kwartier de tijd had, dat is veel, heel veel. Dat bleek ook nu weer, want na een minuut of 5 hadden een aantal spelers hun spel al tot geschiedenis gemaakt. 

De kwartetten die waren afgevaardigd van de scholen waren tot op het bot gemotiveerd, zodra de eerste zetten werden gespeeld, was het muisstil in het in het muziekcentrum.

 

De spanning was werkelijk voelbaar, trillende handen, veel te snelle zetten, en bizarre  wendingen op het bord waren het gevolg. Zeker toen een schaker, die met zijn pion promoveerde vroeg om een dam, het verbaasde gezicht aan de overkant van het bord sprak boekdelen. Toch haalde de aanwezige dammers, die het nu eens probeerde op het schaakbord opmerkelijke goede resultaten, waarin de pionnen een hoofdrol speelde.

 

De Jan Campertschool 1, winnaar van de twee vorige edities, was favoriet, maar De Beekvliet vorig jaar tweede, was van plan zijn huid duur te verkopen.

Het ‘toeval’ wilde dat beide scholen elkaar in laatste ronde zouden treffen.

 

De Jan Campert moest winnen om de titel voor de 3e maal te veroveren. Een memorabel treffen werd het. Met nog enkele secondes op de klok, ging het in de allesbeslissende partij van twee kanten mis, zodat de wedstrijdleider niets anders kon doen, om de spelers elk  nog twee extra speelminuten tijd  te geven.

Op het bord had de schaker van de Jan Campert een echte vesting opgebouwd, waar moeilijk door heen te komen was. Maar in tijdnood vergaloppeerde hij zich, en De Beekvliet was kampioen.

 

Het tweede team van De Rozenbeekschool werd knap derde, ook dit resultaat werd pas bekend toen ze in de laatste ronde van hun directe concurrent De Vliegende Hollander wonnen.

Kortom het was een boeiende schaakdag in het Solicentrum in Driehuis, waarin de ouders, opa’s en oma’s de kinderen hun enthousiaste steun gaven.

 

Het vervolg is nu het Noord Hollands kampioenschap waar de Beekvlietschool gaat aantreden.

De Jan Campertschool heeft voor dit evenement een wildcard gekregen.

 

De foto's staan hier.

 

 

Eindstand. WedstijdpuntenBordpunten
1De Beekvliet 11832
2Jan Campert 11529
3De Rozenbeek 21325,5
4De Vliegende Hollander1324,5
5Jan Campert 21021
6De Klipper 1814,5
7De Rozenbeek 1713,5
8De Beekvliet 249
9De Klipper 229
10De Zandloper02

 

Geef een reactie