Schaakclub Santpoort

De bekerwedstrijd tegen HWP 2 (koploper in de promotieklasse) eindigde afgelopen donderdag in een 2,5 – 1,5 nederlaag. De punten aan onze kant werden gescoord door Daan en Nathalie.

 

HWP had sterke spelers opgesteld. Waarschijnlijk waren ze op hun hoede na onze winst tegen De Uil in de vorige ronde. Jan mocht het op het eerste bord opnemen tegen Harry Lips. Jan kwam minder uit de opening, verloor een pion en dat, gecombineerd met gebrek aan ruimte, maakte het lastig om tegenspel te krijgen. Uiteindelijk besloot Jan om een kwaliteit te geven en dat bracht hem nog bijna een remise. Zijn tegenstander maakte echter geen fout.

 

Bas speelde op bord twee tegen de sterke René in 't Veld. Bas besloot om zijn dame te geven tegen een toren, paard en een pion. Na deze ruil stond het materieel gezien gelijk maar ik had het idee dat wit het toch moeilijk zou gaan krijgen tegen de met het  zwarte loperpaar samenwerkende dame. Helaas bleek dat ook zo te zijn.

 

Ondertussen had Daan gewonnen van Peter Beerens. In een ongeveer gelijke stelling verwisselde Daan's tegenstander twee zetten. De gekozen volgorde kostte een vol paard, waarna Daan de partij keurig won. De 1- 2 tussenstand betekende echter al uitschakeling omdat we op de hoogste borden hadden verloren.

 

Ondertussen was Nathalie bezig haar tegenstander Pepijn Steenbergen te verslaan, alleen miste ze in de eerste tijdnood de beste voortzetting waardoor een gewonnen stelling veranderde in een moeilijk te houden stelling. Daar kwam tegen het eind van de partij nog een tweede keer tijdnood overheen omdat Nathalie een minuut of dertien nadacht over de wijze waarop een gevaarlijke aanval onschadelijk moest worden gemaakt. In het resterende minuutje dat Nathalie had wist ze zowel de aanval onschadelijk te maken en nog zo'n twintig goede zetten in een eindspel te spelen om zo een dik verdiende remise veilig te stellen.

 

Al met al een eervolle maar toch wat teleurstellende nederlaag. Rest mij om onze gastheer Bert Bergshoeff van 't Spaarne hartelijk te bedanken voor de gastvrijheid (we konden bij 't Spaarne komen spelen omdat in het Polderhuis geen geschikte ruimte vrij was) en arbiter Joost Jansen voor de deskundige begeleiding.

 

Santpoort

HWP Haarlem

Uitslag

Jan Burggraaf (1979 )

Harry Lips (1999)

0 – 1

Bas Haver (1958)

René in 't Veld (2026)

0 – 1

Daan Haver (1847)

Peter Beerens (1978)

1 – 0

Nathalie v.d. Lende (1767)

Pepijn Steenbergen (1936)

0,5 – 0,5

 

Geef een reactie