Schaakclub Santpoort

Vrijdag speelde Santpoort tegen Bloemendaal om de beker. Van tevoren stond al vast dat beide teams aan elkaar gewaagd zouden zijn. Bloemendaal had gemiddeld 1981 Elo achter de borden zitten tegen 1950 van Santpoort. 

Rond een uur of werd het behoorlijk druk in de zaal waar slechts vier partijen werden gespeeld. De schakers van de vrijdagcompetitie en enkele andere toeschouwers wilden weten of het Santpoort zou lukken Bloemendaal te verslaan. 

Xander Schouwerwou speelde op bord 2 tegen Edward Scholtens (1999) en had vrij snel gewonnen. Zijn tegenstander ging in de opening in op een pionoffer en overleefde het niet. 1-0
Inmiddels leek Ilias van der Lende op bord 3 tegen Ron van Wezel (1981) totaal verloren te staan. Martijn de Roode stond tegen Erwin Hoogenes (1931) wisselend, maar kreeg een toreneindspel op het bord dat er erg remiseachtig uit zag. Hoewel hij nog wel verder wilde spelen, accepteerde Martijn het remiseaanbod, nadat Peter de Roode tegen Rene Bakker (2008) op bord 1 zeer behoorlijk de tijdnoodfase was doorgekomen. 1.5 – 0.5

Peter stond nu goed en bij remise zou Santpoort doorgaan naar de 3e bekerronde. Zijn tegenstander stond zo onder druk dat hij het niet meer wist en remise aanbood. Deze remise was het beslissende halfje: 2 – 1.
Bij een 2 – 2 stand, mocht Ilias verliezen, zou het laatste bord afvallen. En omdat daar remise was gespeeld zou vervolgens het 3e bord afvallen. Dan is het 1.5 – 0.5 voor Santpoort en gaat Santpoort door.
Dat Ilias nog aan het speelde, was al en klein wonder. Ilias had zich nog uitstekend weten te verdedigen en stond slechts een pionnetje achter. Helaas was het lopereindspel toch verradelijk en – wat we niet vaak zien gebeuren – verloor Ilias het eindspel. Maar dat maakt niet uit, want in de 3e ronde zijn er weer nieuwe kansen!

Eindstand 2 – 2 
 
Potentiele tegenstander voor de 3e ronde: Het Witte Paard (2053), Bergen (1852), S.V. De Wijker Toren (1881), Z.S.C. Saende (2050), De Waagtoren (1992). Een behoorlijk deelnemersveld!

Geef een reactie