Schaakclub Santpoort

Santpoort speelde in de NHSB beker een thuiswedstrijd tegen Krommenie. Hoewel de uitslag deed vermoeden dat er van strijd geen sprake was, bleek het tegendeel eerder waar. Ilias speelde een scherp partij met zwart, offerde een pion voor initiatief. Zijn tegenstander gaf prima tegenspel door met lange rokade en h4 te ageren. In die fase moest Ilias actief spelen om het hoofd boven water te houden. Dat lukte hem echter prima. Toen wit een moment verzuimde om een gelijke dynamische stelling na te streven verloor hij de kwaliteit. Dat was voldoende voor Ilias om het eerste punt voor Santpoort aan te laten tekenen (1-0).

   

De partij van Xander was daarentegen totaal niet spannend. De witspeler speelde de opening zeer ongelukkig, liet het zwarte b7-b5 toe en toen b5-b4 kwam stortte de witte stand volledig in. Alles wat daarna kwam had de witspeler zich kunnen besparen (2-0).

   

Mijn partij evalueerde ik lange tijd als ‘iets beter’. Toen mijn tegenstander op het verkeerde moment actief ging worden met e5, kwam de witte loper op h3, die tot dan toe een toeschouwer was, d.m.v. e4! Plotseling tot leven. Vanaf dat moment kwam de zwarte stand onder geweldige druk waaraan mijn tegenstander uiteindelijk bezweek (3-0).

   

Wim Laurens vroeg in een eerder stadium of hij remise mocht accepteren. Dat mocht van mij wel omdat Xander als erg goed tot gewonnen stond. Het pleit voor de vechtlucht van Wim Laurens dat hij die remise niet gepakt heeft. De momenten dat ik zijn stelling zag, gaf steeds het beeld te zien van een iets betere stelling met ruimtevoordeel. Blijkbaar heeft hij dat voordeel weten te verzilveren en het laatste en vierde punt voor Santpoort binnen gehaald.

   

Daarmee zijn we bij de laatste vier gekomen en kunnen ons gaan opmaken voor de laatste twee ronden.

   

Ilias van der Lende               

 Jan Grin                    

1-0

Peter de Roode                      

 Simon Groot             

1-0     

Xander Schouwerwou           

 Erik Breedveld         

1-0

Wim L. Gravemaker             

 Jan Schol                  

1-0

   

 

Peter de Roode

 

Geef een reactie