Schaakclub Santpoort

Het kan niet op bij de spelers van het tweede dit seizoen. Niet alleen wordt er goed gescoord in de competitie maar ook in de NHSB beker is ondertussen de laatste acht gehaald.

 

Voor die NHSB-beker speelden we tegen Z.S.C. Saende, een sterk team dat dit jaar uitkomt in de promotieklasse en als viertal ruim honderd elo-punten sterker leek dan ons team. Voor Santpoort speelden dit keer Jan, Nathalie, Dave en Stefan en na ruim een uur spelen zag het er voor ons niet slecht uit.

 

Jan speelde met zwart rustig tegen een tegenstander die hij goed kent en het was wachten op de pionzetten die Jan ruimte moesten gaan geven.

 

Ik vond Nathalie prima staan tegen de hoogst gerate Saender en later in de partij bleek dat ze ook daadwerkelijk bijna allemaal betere zetten speelde.

 

Bij Dave ging het ook prima, er moest goed gerekend worden en dat is Dave wel toevertrouwd en bij Stefan was er door zwart een soort leeuw gespeeld. Dat leverde Stefan materiaal op in ruil voor een ontwikkelingsachterstand.

 

Na het afronden van een leuke en nuttige training door de teamleider was het tijd om weer snel naar de partijen terug te keren. Daar bleek dat Dave's tegenstander veel meer tijd had gebruikt en blijkbaar niet de goede zetten had gedaan want hij gaf meteen op toen ik kwam kijken. Dat was weer een overwinning voor Dave die ‘lekker bezig is' zoals dat wel eens gezegd wordt.

 

Bij Stefan was de stelling ondertussen erg ingewikkeld geworden. Zwart had enorm veel activiteit en dat koste Stefan gruwelijk veel tijd. Nathalie stond absoluut beter. Ze won een pion maar ook in haar geval was de klok een extra tegenstander. Bij Jan zeg het er echter positief uit. Hij had het loperpaar, veel meer tijd op de klok en ik hoopte al op een overwinning op 1. Dan waren we in ieder geval door.

 

Stefan haalde uiteindelijk de 36e zet binnen de tijd maar hij moest een kwaliteit geven en kwam in een hopenloos eindspel terecht. Dat betekende 1-1 na een interessante partij die zeker nog geanalyseerd moet worden.

 

Nathalie haalde ook de 36e zet. Alleen wist ze het niet zeker dus nog snel een of twee zetten en dat koste in de vliegende haast met veel rekenwerk een stuk en een volgens mij gewonnen stand was daarmee een verloren stand geworden. Het eindspel bleek daarna niet meer te houden. Een teleurstelling voor Nathalie maar haar spel was prima dus volgende keer valt het punt weer naar de goede kant.   

 

Jan had ondertussen zijn tegenstander in grote problemen gebracht. Hij won materiaal omdat zijn stukken veel beter samenwerkte dan die van zijn tegenstander en uiteindelijk, na te lang doorspelen door wit, haalde Jan zeer verdiend het voor ons winnende punt binnen omdat bij gelijk spel in de beker het 4e bord afvalt.

 

We zitten dus bij de laatste acht. Deze overwinning smaakt naar meer. Onze volgende tegenstander is Caissa uit Hoorn. Ook een team uit de promotieklasse. Waarschijnlijk spelen we eind april. De aankondiging komt op de site – publiek is van harte welkom.

Geef een reactie