Schaakclub Santpoort

 Gisteren speelde Cheryl tegen een zeer goede tegenstandster uit Peru. Mitzy Caballero, een meisje met een internationale titel. Wellicht is zij ooit kampioen van Zuid-Amerika of al eens wereldkampioen geweest, anders kom je niet aan zo'n titel. In de voorbereiding was daar door bondstrainer Ted Barendse al van alles over verteld.
De Scandinavische opening die was voorbereid kwam ook op het bord, zodat het tot in het middenspel gelijk opging. Echter in het middenspel zette Cheryl haar Toren schuin achter de Dame, hetgeen meteen beantwoord werd door een aanval met de loper. Dat kostte een kwaliteit. Na afloop vertelde Cheryl dat ze het zag zodra ze de Toren daar geplaatst had, echt zonde. Daarna kwam ze nog goed terug door een pion in het centrum mee te nemen. Er ontstond een dichte stelling, waarbij het paard van Cheryl de open lijn voor de Toren van haar tegenstandster blokkeerde. In het geheel nog niet makkelijk om te winnen voor de Peruaanse.
 
Die speelde in het vervolg op stukkenruil en zij bood haar Dame op C5 aan. Cheryl moest de stukken op het bord houden en speelde haar Dame van b6 naar c7. Dit had naar a6 gemoeten, of als ze wel een ruil zou toestaan had ze haar Paard naar D5 moeten spelen. Dan zou ze bij het terugslaan geen dubbelpion krijgen en kon ze de stelling nog steeds dichthouden voor de Torens van haar tegenstandster. Door haar Dame naar c7 te spelen viel haar pion op a7 en dit maakte van haar stelling een verloren stelling.
Al met al een goede opening en weer een ervaring rijker. Ze vindt het erg leuk om tegen speelsters uit bijna alle werelddelen te spelen. Vandaag met wit weer volop in de aanval tegen een meisje uit Mongolië. De afgelopen week dagelijks zonnig en iets boven de 20 graden, maar vanochtend waren daar de eerste enorme regenbuien. Het dagelijkse potje voetbal voor de lunch zal vandaag niet kunnen.

Geef een reactie