Schaakclub Santpoort

Op zaterdag 21 oktober werd in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven het Open Nederlands Kampioenschap Rapidschaak voor jeugdspelers gehouden. In 12 leeftijdcategorieën werd in negen ronden gestreden om de titel “jeugdkampioen van Nederland” en “meisjeskampioen van Nederland”. Zo’n 500 kinderen uit Nederland, maar ook uit België en Duitsland namen deel aan dit NK, wat daarmee één van de grootste schaaktoernooien in Nederland is. Vanwege het tempo van 20 minuten per speler per partij en het grote aantal ronden staat dit toernooi ook bekend als één van de zwaarste toernooien. Aan de andee kant staat dit toernooi ook bekend om de perfecte organisatie en prima sfeer.

De sterke jeugd van schaakclub Santpoort uit Velserbroek was met maar liefst 12 kinderen vertegenwoordigd in 6 verschillende leeftijdcategorieën: Nathalie van der Lende en Roman Schumacher in de groep uit 1992, Ilias van der Lende, Miguoël Admiraal, Menno Schaefer en Nina Schumacher in de groep uit 1994, Bastiaan Eisses in de groep uit 1995, Daan en Bas Haver in de groep uit 1996, Sander Raphaël in de groep uit 1997 en Sjoerd Haver en Patrick Raphaël in de groep uit 1998.


 Voor een aantal van hen was dit de eerste keer dat ze aan een dergelijk toernooi deelnamen en de voornaamste doelstelling was dan ook om te genieten van deze happening en een zo goed mogelijk resultaat te boeken. Voor de meer ervaren spelers lag de doelstelling hoger: met name Ilias, die in september al snelschaakkampioen van Nederland was geworden, zijn zus Nathalie en Miguoël behoorden tot de kanshebbers op een hoge klassering.

Het beloofde een spannende lange dag te worden en dat werd het ook. Spelers en vele meegereisde ouders gingen door diepe dalen en hoge pieken en dat werd er gedurende de dag alleen maar erger op. Ilias en Miguoël draaiden vanaf het begin bovenin mee en ook Nathalie begon uitstekend. Ook de rest van de Velserbroekse afvaardiging weerde zich kranig. Door de wijze van indelen werden op basis van deze goede prestaties de tegenstanders alsmaar sterker totdat aan het eind van het toernooi alleen de allerbeste spelers tegen elkaar werden ingedeeld. In duizelingwekkend tempo volgden de partijen elkaar op en druppelden de resultaten binnen. Met zweetdruppels op het voorhoofd werden in de weinige tijd tussen de partijen de laatste lunchrestjes naar binnen gewerkt. In vele categorieën werd het pleit pas in de allerlaatste ronde beslecht. Na afloop van de laatste partij moest er dan ook nog hevig gerekend worden om de einduitslag te bepalen. De spelers, ouders en begeleiders van de spelers van schaakclub Santpoort konden hun ogen en oren niet geloven. Er was een fantastisch resultaat geboekt.


 Zowel Ilias (foto boven) als Nathalie (foto links) waren eerste in hun categorie en daarmee Nederlands kampioen, Miguoël derde, Nina vierde, Daan Haver en tweelingbroer Bas in de top 10. Alle andere spelers waren ook op posities geëindigd boven verwachting. Als klap op de vuurpijl won schaakclub Santpoort ook nog de derde prijs voor het beste clubresultaat.

Al met al een enerverend toernooi, waarin op hoog niveau werd geschaakt en alle Santpoortspelers zich van hun beste kant hebben laten zien. Bovendien was het voor iedereen een ontzettend leuke ervaring.

Geef een reactie