Schaakclub Santpoort

Voor onze C-junioren Ilias, Miguoël, Wim Laurens en Menno stond deze tweede dag van het NK in het teken van de achtervolging op de koplopers. Na de eerste twee ronden, ondanks het gemis van Ilias en Miguoël, te hebben gewonnen van Krimpen a/d IJssel en nipt te hebben verloren van Zukertort stonden we op de 12e plaats en moest er in de derde ronde worden gewonnen van het als 3e geplaatste De Toren uit Arnhem.

 

De Toren heeft een sterk team. De gemiddelde teamrating bedraagt ruim 1800 en op bord 1 speelt jeugdtopper Nick Beijerinck die een rating heeft van 2087. Tegen zo’n sterke tegenstander moeten winnen valt niet mee maar we hadden er alle vertrouwen in. Onze spelers begonnen heel geconcentreerd en toen ik, na de eerste zetten te hebben gevolgd, na zo’n 40 minuten polshoogte ging nemen zag het er heel behoorlijk uit. Miguoël stond op dat moment wat beter en hetzelfde gold voor Wim Laurens. Bij Ilias was de strijd in evenwicht en alleen Menno die met zwart speelde stond wat minder.

 

Daarna kwam er al snel een opsteker. Wim Laurens rekende beter dan zijn tegenstander en daardoor won hij na een knappe combinatie een stuk. Het eerste punt was vervolgens al snel binnen. Miguoël stond ondertussen veel beter waarop Ilias aangaf remise te kunnen maken. Dat zou ons in ieder geval van twee heel belangrijke punten verzekeren, dus zo gezegd zo gedaan. Ilias offerde op h6 een loper (dit garandeerde hem minimaal eeuwig schaak) vergezeld van een remiseaanbod wat na enig nadenken werd aangenomen.

 

Nadat Miguoël zijn partij netjes had gewonnen was alleen Menno nog aan het zwoegen om in een mindere stelling remise te maken. Ondanks taai verdedigen van Menno lukte dit uiteindelijk niet. Na deze overwinning klommen we naar de 9e plaats.

 

In de volgende ronde troffen we vervolgens het op de 8e plaats staande SV Leusdal, een jong team met goede jeugdspelers. In deze wedstrijd bleek dat ons team op volle sterkte absoluut een van de favorieten is voor een podiumplaats.

 

Deze keer was Menno als eerste klaar. Hij overspeelde zijn tegenstander en had binnen een uur het eerste punt te pakken. Ook Ilias en Miguoël wonnen overtuigend en het wachten was op Wim Laurens die met zwart een veelbelovende stelling had opgebouwd. Tijdens een forse stukkenruil miste Wim Laurens echter de winnende voortzetting. Nu kwam hij terecht in een eindspel met ieder vijf pionnen en een toren waarbij het zwarte voordeel bestond uit een actievere koning en toren en wit last had van een dubbelpion op de c-lijn.

 

Het koste wat tijd, bijna alle speeltijd werd verbruikt, maar om kwart over zes kon Wim Laurens zijn partij winnen zodat we met 4-0 een knappe overwinning haalde in deze ronde. In de tussenstand zijn we nu gestegen naar de gedeelde 3e plaats. Op 8 november spelen we onze volgende wedstrijd tegen SV Unitas.

 

Informatie over het toernooi is te vinden op de site van de schaakbond onder jeugd/jeugdclubcompetitie en via deze link www.schaakbond.nl/live/JCC0809/uitslagenJCC.htm 

Geef een reactie