Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag, 19 december, werden de zevende en achtste ronde van het NK voor jeugdteams gespeeld.  Daan, Bas, Bastiaan en Robin Anne bezette na zes ronden de 14e plaats wat ongeveer volgens de verwachting was, want het team was als 13e geplaatst. Het doel voor de laatste dag was om nog een aantal plaatsen te stijgen maar dat zou niet eenvoudig worden omdat de zevende ronde gespeeld moest worden tegen het als 7e  geplaatste VAS. Een team met gemiddeld 200 ratingpunten meer achter de borden.

Onze c-junioren zijn echter voor niemand bang en voortvarend werd er begonnen aan de 1e klus van de dag. Bas en Bastiaan stonden aan bord 2 en 3 al snel erg goed. Zo goed, dat Bas al na 17 zetten klaar was met zijn tegenstander. Dat was een mooie opsteker, zeker omdat ook Bastiaan zijn tegenstander helemaal vast had gezet. Een mooi paard op c7 (dat is niet gek als je zelf met wit speelt) dat niet kon worden verjaagd beperkte zijn tegenstander dusdanig dat Bastiaan op zijn gemak zijn stukken goed neer kon gaan zetten. Het plan was duidelijk echter, Bastiaan maakte tot zijn eigen verbijstering een fout die eerst een belangrijke pion kostte en vervolgens een paard. Wat een tegenvaller, in plaats van 2-0 was het ineens 1-1 en was de strijd weer helemaal open. Ondertussen had Daan een mooie stelling niet in concreet voordeel kunnen omzetten en had Robin Anne een stuk geofferd voor drie pionnen. Bij beide partijen was het twijfelachtig of we konden gaan scoren.

Bij Robin Anne keerden de kansen een aantal maal maar gelukkig was Robin de coolste. Na bijna vier uur spelen had ze een vrijpion gecreeerd die beslissend bleek te zijn, 2-1, en Daan was nog steeds bezig om een eindspel met een pion minder  te verdedigen. Dit lukte uiteindelijk. Met nog een paar minuten op de klok, stelde Daan de remise veilig. Dit betekende dat we twee belangrijke punten aan ons totaal mochten toevoegen en moesten afwachten of we een makkelijke of moeilijke tegenstander zouden treffen in de laatste ronde.

’t werd een moeilijk tegenstander in de laatste ronde. We troffen het als 4e geplaatste S.V Leudal dat een team op de been bracht dat gemiddeld meer dan 300 ratingpunten sterker was dan ons team. Maar ja, dat was een krachtsverschil dat alleen op papier bestond. Bastiaan begon met het goede voorbeeld te geven. Getergd door zijn ongelukkige nederlaag in de ochtendpartij speelde hij heel geconcentreerd en na een prima partij lukte het Bastiaan om de koning van de tegenstander op te jagen totdat ondekbaar mat niet meer was te vermijden. Een prima partij van Bastiaan en een mooie opsteker voor ons team. Bastiaan merkte op dat zijn tegenstander (met zijn rating van 1734) toch wel beter was, en objectief gezien is dat misschien ook wel zo, maar zeker niet in deze partij!

Ondertussen had Robin Anne een stuk gewonnen en stond het bij Daan en Bas nog ongeveer gelijk.  Bij Daan ging het echter mis op bord 1, materiaalverlies en het verlies van de partij was helaas niet meer te voorkomen. Dat betekende 1-1 maar op bord vier pakte we een punt omdat Robin Anne haar tweede partij van de dag won. Ondanks proberen van de tegenstander maakte Robin Anne geen enkel foutje. Nu moest Bas nog proberen een ondertussen veel mindere stelling nog remise te houden. Dat lukte helaas niet waardoor we de laatste wedstrijd beeindigde met een knappe 2-2.

Dit betekende een prima negende plaats in de eindrangschikking. Een goede prestatie van ons team waar iedereen dik tevreden over was. De afsluiting van het toernooi was heel gezellig. Met alle Santpoortteams (A,C en D) en de begeleiders, eten in Amersfoort.

Geef een reactie