Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag hebben onze C-junioren hun derde ronde op het NK in Baarn gespeeld. Na een iets mindere 2e dag waarop werd verloren van het sterke Almelo met 2,5 – 1,5 en een goed herstel volgde tegen Schaakwoude waarvan met 3 – 1 werd gewonnen namen we in de tussenstand de 7e plaats in.

In de vijfde ronde moesten we het opnemen tegen het team van Voorschoten. Ilias had geen al te grote problemen met zijn tegenstander en zorgde vrij snel voor 1 – 0. Miguoël stond op dat moment iets beter door wat ruimte voordeel, Wim Laurens stond minder en datzelfde gold voor Menno. Het werd 2 – 0 in ons voordeel doordat Wim Laurens die in het eindspel niet de beste voortzetting koos, goed profiteerde toen zijn tegenstander dit ook niet deed. Helaas verloor Menno zijn partij op het moment dat hij minimaal gelijk spel had. Menno pakte echter één pionnetje te veel en dat koste helaas een toren. Wij maakten ons echter geen zorgen. Miguoël had minimaal remise en daar had hij achteraf ook in moeten berusten. Hij ging echter voor de winst en opende ten koste van een pion de stelling, om er achter te komen dat zijn tegenstander de goede zetten probleemloos wist te vinden. Het pionnetje minder werden er twee en het zag er somber voor ons uit. Gelukkig maken ook tegenstanders onder spanning wel eens fouten. Toen Miguoëls tegenstander een pion weg gaf kon Miguoël een loper en paard geven voor de laatste zwarte pionnen. Zijn tegenstander stond toen zes punten voor maar een eindspel winnen met twee paarden en een koning tegen een koning is niet mogelijk. Uiteindelijk dus een nipte 2,5 -1,5 overwinning voor ons.

De zesde ronde speelden we vervolgens weer tegen één van de sterkere teams. We moesten de strijd aanbinden tegen Zukertort. U weet wel, die vereniging waar je vaak ineens jeugdspelers ziet rondlopen die eerder toch echt ergens anders speelden.

We begonnen de wedstrijd zeer voortvarend of eigenlijk, Ilias begon zeer voortvarend. Zijn tegenstander begon onnauwkeurig aan de opening en werd keihard afgestraft. Na 12 zetten en een kwartier spelen kon hij opgeven. Dat mocht echter niet van zijn teamleider dus werd er een half uur nagedacht en rondgelopen waarna Ilias als nog gefeliciteerd wordt. De teamleden vonden een uur nadenken in plaats van opgeven niet zo sportief.

Wim Laurens kreeg ondertussen van zijn tegenstander een remiseaanbod wat hij aan mocht nemen. Menno stond op dat moment wat beter en dat zelfde gold voor Miguoël. Menno speelde een prima partij maar kon in het eindspel helaas de winst net niet vinden. Dat was echter geen probleem. Remise tegen een tegenstander met meer dan 400 ratingpunten meer is een prima prestatie.

Bij een 2 – 1 stand was Miguoël als laatste nog bezig. Hij hield zijn tegenstander keurig onder druk en wikkelde uiteindelijk, na een pion gewonnen te hebben, heel zorgvuldig af naar een gewonnen eindspel dat hij op zijn gemak uitspeelde. Dit resulteerde in en prima overwinning van 3 – 1.

In de tussenstand na zes van de acht ronde staan we nu op de derde plaats. Op 9 december gaan we voor een ereplaats.

Geef een reactie