Schaakclub Santpoort

Afgelopen zaterdag moest ons C-juniorenteam starten met de eerste twee ronden in de meesterklasse. De wedstrijden worden dit jaar in het denksportcentrum in Amersfoort gespeeld. Santpoort is als 2e geplaatst maar door de afwezigheid van Ilias en Miguoël die in Montenegro het Europese jeugdkampioenschap aan het spelen zijn, waren we behoorlijk gehandicapt.

 

Wim Laurens en Menno schoven dus door naar bord 1 en 2 en Robin Anne, die op bord 4 zou spelen, moest het door een onverwacht afbericht op vrijdagavond, op bord 3 opnemen tegen tegenstanders met 300 tot 700 elopunten meer. Op bord 4 konden we gelukkig e-junior Maurits opstellen die zich na zijn hockeywedstrijd in Alkmaar snel naar Amersfoort wilde laten vervoeren in de hoop dat hij nog op tijd zou komen voor de eerste wedstrijd. (Het aanvangstijdstip was 10.00 uur waarna je een uur hebt om je eerste zet te doen)

Gelukkig is het altijd wat rommelig bij aanvang van zo’n kampioenschap en wat ook hielp was dat de trein uit Groningen vertraging had. De teams uit die omgeving waren te laat binnen. Uiteindelijk begon het kampioenschap om half elf, zodat Maurits die om 10 voor half twaalf aankwam, toch nog aan zijn eerste partij mocht beginnen.

We speelden de eerste wedstrijd tegen Krimpen aan de IJssel. Dit team was als 14e geplaatst en we stonden al snel met 1 –  0 voor. Menno stak in grootse vorm deze zaterdag. Hij was snel klaar met zijn tegenstander en kon daarna op de uitkijk gaan staan om Maurits naar binnen te begeleiden als hij aankwam. Ondertussen haalde Wim Laurens al snel flink voordeel in de opening. Hij won een pion en stond erg prettig. Ook Robin Anne had de opening goed gespeeld en we hoopten dat zij minimaal remise zou kunnen maken tegen de veel sterkere tegenstander.

Zoals gezegd kwam Maurits nog net op tijd binnen om aan zijn partij te kunnen beginnen. De verplichte 35 zetten haalde hij netjes binnen de 40 minuten die er nog over waren en toen de extra tijd inging stond Maurits in een eindspel 2 pionnen voor. Het winnen van dat eindspel was voor Maurits geen probleem en zo haalde wij ons belangrijke 2e punt binnen. Goed gedaan Maurits!.

Robin Anne had ondertussen helaas in een ingewikkelde ruil een zet gemist waardoor ze materiaal verloor. Het eindspel was niet meer te winnen maar in ieder geval was het een goed gespeelde partij.

Wim Laurens was als laatste nog bezig om zijn voordeel rustig te verzilveren. Dat lukte zonder problemen en zo begonnen we met een prima 3 –  1 overwinning.

 

De tweede wedstrijd speelden we tegen Zukertort. Door het gemis van onze bord 1 en 2 spelers had deze tegenstander gemiddeld 350 elopunten meer en vooral het verschil op de borden 3 en 4 was enorm. Robin Anne’s tegenstander was 700 punten sterker en Maurits tegenstander 550 punten. Ondanks dat maakten Robin en Maurits er een echte wedstrijd van. Uiteindelijk moesten ze allebei het hoofd buigen maar dat is geen schande. Maurits slaagde er zelfs in zijn tegenstander het langst bezig te houden.

Ondertussen had Menno het weer fantastisch gedaan. Hij haalde een knappe winstpartij tegen Jeroen Loots (een 1700+ speler) en was weer als eerste klaar. Op bord 1 haalde speelde Wim Laurens een heel degelijke partij tegen Christopher Brookes. Hier werd in een gelijke stelling tot remise besloten.

 

Al met al kunnen we tevreden zijn met het begin van dit kampioenschap. Twee wedstrijdpunten en 4,5 bordpunten bieden voldoende perspectief voor een topklassering.

Geef een reactie