Schaakclub Santpoort

Afgelopen zondag is door ons C-junioren team, na een spannende strijd, de 1e plaats gehaald op het NHSB-kampioenschap. Na een vroege fietstocht bleek dat we de strijd moesten aangaan met vijf concurrenten waarbij de verwachting was dat het sterke viertal van de in één team gecombineerde spelers van De Waagtoren en Winterkoning de voornaamste concurrent zou worden. Dit team had namelijk vorig jaar bij de D-junioren de eerste prijs behaald door Santpoort voor te blijven.

Na loting bleek dat de eerste wedstrijd meteen tegen W/W plaats vond. Er werden partijen van 40 minuten p/p gespeeld en na zo’n uur spelen waren alleen de partijen tussen Santpoort en W/W nog bezig en was nog niets te zeggen over de uitkomst. Op bord 4 had Robin Anne een ingewikkelde maar gelijkwaardige stelling bereikt. Bastiaan stond op bord 3 een gezonde pion voor. Bas stond op bord 2 waarschijnlijk iets beter en ook Daan die ons vertegenwoordigde op bord 1 had een klein voordeeltje bereikt.

In de laatste 10 minuten gebeurde er vervolgens van alles op de borden. Robin Anne verrekende zich in een ingewikkelde combinatie. Een tussenzet van haar kant had waarschijnlijk een stuk opgeleverd maar toen deze tussenzet achterwege bleef resteerde een verloren stelling. Bastiaan raakte door één ongelukkige pionzet zijn voordeel kwijt en zijn tegenstander speelde het eindspel zo nauwkeurig dat het hem de winst en ons een nul opleverde.

Gelukkig sloegen Bas en Daan op de topborden genadeloos toe bij kleine foutjes van hun tegenstanders. Daan won een pion en had toen zoveel druk op de stelling van zijn tegenstander dat de winst schijnbaar moeiteloos binnengehaald werd en Bas bewees dat hij prima kan rekenen. Met weinig tijd op de klok haalde ook hij een knappe overwinning. Al met al een goed begin voor ons team deze eerste 2 – 2, waarbij we ons meteen realiseerden dat de bordpunten ook dit jaar weer heel belangrijk zouden kunnen worden.

De volgende twee wedstrijden werden vervolgens overtuigend met 4 – 0 door ons gewonnen. Hierbij bleek dat er door onze teamleden heel geconcentreerd en zorgvuldig gespeeld werd. Dit was ook nodig want een foutje is bij schaken snel gemaakt en kan snel tot het verlies van een half of een heel punt leiden.

Bij het ingaan van de vierde ronde stonden we na deze overwinningen op de 1e plaats in de tussenstand. Een half bordpunt voor de nummers twee Chesscool en Waagtoren/Winterkoning en in de vierde ronde stond de zware wedstrijd tegen Chesscool op het programma.

Op bord 4 kwam Robin Anne na de opening een pionnetje achter maar ze kreeg veel compensatie door een open g-lijn waar ze haar torens op kon plaatsen, gericht tegen de koningsstelling van haar tegenstander.

Bastiaan had ondertussen een stuk geofferd voor twee pionnen en een prachtige stelling opgebouwd. De tegenstander verweerde zich echter taai, kwam in het voordeel maar zag met nog een kwartier te spelen niet in hoe hij verder moest komen en bood remise aan. Een aanbod dat dankbaar werd aanvaard omdat Robin Anne haar tegenstander op dat moment aan het verslaan was aan bord 4. De problemen werden te groot en het vallen van de vlag leverde Robin Anne een punt op in gewonnen positie. Dat betekende een tussenstand van 1,5 – 0,5.

Daan had ondertussen op bord 1 een remise aanbod gehad wat hij niet mocht aannemen maar nadat Robin Anne had gewonnen en bleek dat Bas op bord 2 een stuk had gewonnen mocht hij zelf remise aanbieden. Dat deed hij en zijn tegenstander, die in een gelijke stelling minder tijd had nam het aanbod aan.

Nu was een halfje op bord 2 genoeg voor de overwinning en dat halfje werd zelfs een feilloos door Bas binnengebracht heel punt.

Na deze ronde bleek dat Waagtoren/Winterkoning weer een half bordpunt was ingelopen en dat betekende een gedeelde eerste plaats met vijf matchpunten en dertien bordpunten. De laatste wedstrijd moest dus met 4 – 0 gewonnen worden en dat lukte. Het team van Krommenie werd overtuigend aan de kant geschoven waarna het kampioenschap een feit was omdat Chesscool een half bordpunt van de uiteindelijke nummer twee Waagtoren/Winterkoning afsnoepte en daarmee zelf derde werd.

Alles bij elkaar een zwaar bevochten maar dik verdiend kampioenschap van ons team. Het harde werken en geconcentreerd als team spelen is beloond! In september gaan we de kleuren van Santpoort op landelijk niveau verdedigen in de meesterklasse competitie in Amersfoort.  

 

Wim Gravemaker

 

Geef een reactie