Schaakclub Santpoort

16 okt.: Ronde 3 tegen Sneek.
Na de matige start met 2,5-1,5 verlies in de 1e ronde tegen Maastricht en een 4-0 winst op de Veluwe mochten er niet veel punten meer gemorst worden. Tenminste als we de doelstelling van het strijden om de prijzen niet vroegtijdig vaarwel willen zeggen. 
In de vaste bordvolgorde Bas Haver, Daan Haver, Brian Möllenkamp en Dave Looijer traden we aan tegen Sneek. 
Bas speelde zeer secuur en wist heel listig de Dame van de tegenstander in te sluiten, puntje binnen. Daarna volgden Brian en Daan, zodat de overwinning al een feit was. Omdat ook de bordpunten van belang zijn speelde Dave tot het eind om uiteindelijk voldaan de 4-0 op het bord te krijgen.  
16 okt.: Ronde 4 tegen HMC Den Bosch.
Ook nu was Bas als eerste terug uit de speelzaal, echter deze keer zonder punten. Daan, Brian en Dave stonden nog gelijk. Uur later stond Brian beter. Daan zijn tegenstander bood remise aan, maar dan zou het wel heel lastig worden om als team nog te winnen. Daan weigerde en ging er nog eens goed voor zitten. Een heel uitgekiend pionoffer leidde tot een doorbraak die eerder tot promotie zou leiden. Daarbij ook nog eens promotie met schaaken dat leverde hem een vol punt op, 1-1.
Brian stond intussen behoorlijk beter. Beide een Toren en een Loper, maar Brian had nog twee verbonden pionnen op de flank. Ondertussen wist Dave het lastige eindspel van zijn Dame tegen twee Torens mooi uit te spelen, 2-1. Eigenlijk kon het niet meer fout gaan. Door tijdgebrek kon Brian de winnende voortzetting niet vinden en hij moest genoegen nemen met remise, doch winst voor het team, 2,5-1,5. Na deze dag stonden we weer in de Top 5.
6 nov.: Ronde 5 tegen VAS Amsterdam
Op papier een lager gerate tegenstander, maar dat zegt niet altijd alles, want met lange partijen zijn er weinig makkelijke tegenstanders. 
Daan vergaloppeerde zich aan een pion van de tegenstander, waarna de tegenstander met zijn Loper een Toren wist te winnen. Dat voordeel liet hij zich niet meer afpakken, 0-1.
Broer Bas compenseerde dit door in een prima partij zijn tegenstander geen kans te gunnen. Dave stond in de verdrukking en Brian bouwde zijn voordeel langzaam maar zeker uit. De 2-1 voorsprong was nog maar een kwestie van tijd. 
Ondertussen wist Dave de partij in zijn voordeel te wenden. Door met zijn paard aanvallend een mat in de stelling te vlechten, ontkwam zijn tegenstander niet aan een kwaliteitsoffer. Eindspel Toren tegen Loper en een aantal pionnen bleek niet meer zo moeilijk, 2-1.
Brian had een sterk paard waarmee hij alle belangrijke velden voor de Torens van zijn tegenstander controleerde. Geen kans voor de tegenstander en de 3-1 winst was binnen.
6 nov.: Ronde 6 tegen Zukertort Amstelveen.

Zukertort had net zijn 1e nederlaag geleden tegen Nuvema D4. Daardoor kwam Nuvema op kop. Na 2 uur schaken was er nog niet veel te zeggen. Aleen dat er op alle klokken door de Santpoorters meer tijd verbruikt was.
Bij Dave ging het ver in het middenspel mis. Nu moest hij Mat zien te voorkomen door afgifte van zijn paard tegen een pion. Een eindspel dat zijn tegenstander Shotaro niet meer liet ontglippen. Even later bezweek ook Brian zijn Koningsstelling tegen Hing Ting. Een nederlaag leek onafwendbaar.
Daan had echter in gelijke stand meer ruimte voor zijn stukken en speelde op kleine voordeeltjes. Om die te behalen moest hij met engelengeduld telkens zijn stukken iets beter positioneren. Een prachtig schouwspel. Uiteindelijk moest zijn tegenstander Roger capituleren en was de achterstand verkleind tot 2-1. Bas zijn tegenstander (Tjark)  had inmiddels al 2 keer Remise aangeboden. Bas begreep dat we daar niets aan hadden. Ook al stond de stelling lange tijd remise, Bas bleef zoeken naar mogelijkheden. Tjark gaf echter geen krimp en wist zijn stelling goed te verdedigen. Uiteindelijk kostte het zoeken naar een winnende voortzetting Bas meer tijd. In de tijdnood die daarop volgde wist Tjark voordeel te behalen en hij kon de partij naar zich toetrekken, 3-1 verlies. 
Na.6 ronden staan we 5e. Op de laatste dag (18 december) wacht ons koploper Nuvema D4. Om onze hoop levend te houden mag er niet verloren worden. Wordt vervolgd. 
Standen en uitslagen: http://www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie/uitslagen-jcc

Geef een reactie