Schaakclub Santpoort

Onze 5e KNSB wedstrijd was een uitwedstrijd tegen Caissa2. Net zoals een jaar geleden: same time, same place. Ook in de decembermaand speelden we tegen dit team en toen speelde Corona nog een rol van betekenis. Nu waren er andere factoren die als storend konden worden ervaren.  Allereerst was daar de rol van het OV. De treinen reden wegens onderhoud zeer onregelmatig en om naar Muiderpoort te komen moesten we vanuit Haarlem overstappen op Sloterdijk om naar Amsterdam CS te komen om vervolgens daar de bus te pakken. De terugweg was een nog groter drama. We deden er ruim 2 uur over om naar Haarlem te komen. De andere factor was de kou. In de speelzaal stond de verwarming uit of heel laag, voor de meeste schakers aldaar zal dat een synoniem geweest zijn. Dat is niet prettig schaken en ook niet met je jas aan. Martijn en Ingmar kwamen driekwartier respektievelijk twintig minuten te laat. Enfin, we zouden kijken of matchpunten konden binnen halen tegen dit team waar we vorig jaar toch redelijk kansloos van verloren.

Menno speelde een nieuwe opening en kende toch nog niet alle details. De opzet was te langzaam en de niet typische dreiging van de tegenstander op b5 was niet voorzien. De tegenstander stond dus beter, maar bood pardoes remise aan. ½ – ½

Ingmar speelde met zwart tegen Rob Bödicker, de opening verliep zoals ‘normaal’, Ingmar kwam gedrukt te staan maar kon via wat handige manoeuvres via de dame vleugel de stelling van wit binnenkomen. Rob gaf daardoor snel een pion weg en probeerde nog wat tegenspel te bieden over de koningsvleugel, dit kostte al snel pion nummer 2. 

Dit maakte het eindspel voor zwart redelijk eenvoudig al zaten er nog listige trucjes in voor wit om een vrij pion te kunnen creëren.

Nadat al die dreigingen waren verholpen was het tijd voor wit om op te geven. 

Dave had aardig wat tijd gestoken in een voorbereiding maar die kwam niet op bord. Die kennis neem je even goed mee later dus no problemo. 

Vervolgens kwam hij goed uit de opening, zijn tegenstander liet de koning in het midden staan waardoor een kwaliteitsoffer de stelling opende. 

Een aantal zetten later stond Dave compleet gewonnen maar koos de verkeerde voortzetting en blunderde zijn dame. 

Martijn kwam door OV-problemen 40 minuten te laat achter het bord. Kende de opening niet goed en stond na een paar zetten nog op slechts 20 minuten. Desondanks mag de tijd geen rede zijn voor zo’n slechte partij. Werkelijk geen goede zet gedaan. Gezegd moet wel worden dat zijn tegenstander het goed speelde en netjes afmaakte. Terechte nul.

Peter deed aan bord 1 één zet onnauwkeurig in de opening met wit waardoor zijn tegenstander direct met …Dd6! gelijk maakte. Na veel heen en weer gemanoeuvreer kreeg hij weer een klein voordeeltje maar toen begon de tijdnood zijn tol te eisen. Zijn tegenstander bood remise aan, dat werd geweigerd waarna zwart een enorme blunder maakte en Peter die niet opmerkte en maar een zet deed die niets aan het stellingsbeeld veranderde. Toen zwart met …a4 kwam raakte Peter de draad kwijt omdat zijn pion op b3 dreigde te vallen. Juist in die stand was een kansrijke voortzetting aanwezig maar de tijdnood belemmerde hem zich te verdiepen in de stand. Uit pure arren moede deed hij Dh6? Een zet die alle schepen achter zich verbrandde maar deze keer was het zijn tegenstander die zich vergaloppeerde en zich mat liet zetten op f8. Een narrow escape.

Mick had vanaf de start wind mee; zijn tegenstander ontwikkelde te langzaam waardoor Mick het centrum open kon breken en een stuk won. Het was daarna oppassen voor een aanval van wit en Mick had weinig tijd, maar nadat Ph7 over het hoofd was gezien door zijn tegenstander kon Mick rustig uit ontwikkelen en al snel met een paardvork de partij beslissen.

Rob speelde aan het zevende bord met wit tegen invaller Jule Cordes, Nederlands kampioen meisjes t/m 16 jaar in 2021. Net na de opening dacht Jule over 5 zetten lang na en Rob stond ineens 40 minuten in tijd voor, terwijl er nog weinig spannends op het bord aan de hand was. Ondanks de stelling erg dicht leek, werd deze ineens geopend na zwarts …a5! wat een correcte voortzetting was. Diverse trucs kwamen in de stelling, maar wit doorzag en pareerde het. Ondanks de stelling gelijkwaardig was, werd de klok ineens een factor voor zwart. Met nog slechts 1,5 minuut + 30 sec increment op de klok werden er vanaf zet 26 meerdere onnauwkeurige zetten gespeeld door zwart waardoor wit gewonnen stond. Vanaf daar speelt Rob het optimaal en wordt de wedstrijd beslist. 1-0

Hans kwam goed uit de opening maar verzuimde op zet 13 voordeel te pakken.

Na 3 slechte zetten op zet 15, 16 en 17 kwam wit beter tot gewonnen te staan. Dit voordeel was echter niet aan wit besteed en op zet 25 stond het weer gelijk.

Wit heeft het daarna nog erg lang geprobeerd maar kwam niet door de rotsvaste verdediging van Hans heen.

Zo werd deze lastige uitwedstrijd gewonnen met 3-5 en konden de Santpoorters huiswaarts keren met twee matchpunten rijker.

Geef een reactie