Schaakclub Santpoort

Altijd weer een dagje uit: op bezoek bij een Amsterdamse schaakclub. Caissa ligt in het hart van Amsterdam waardoor we weer even mochten genieten van het OV met trein en tram.
Eenmaal binnen zie je wat het verschil is tussen een club uit de hoofdstad en een uit een klein dorpje als de Velserbroek. De hele zaal zat vol: er speelden drie Caissa teams. Mijn oud clubgenoot GM Hans Ree zag ik daar ook spelen. Pijnlijk om te zien dat hij van 2191 verloor. Maar ja, de jaren beginnen te tellen, hè. Een andere oude bekende die ik tegenkwam was wedstrijdleider Joost Jansen. Ik overhandigde hem keurig het briefje met onze opstelling. Maar toen we een half uur aan het spelen waren kwam hij naar me toe met hetzelfde lijstje: ik had de opstelling van een vorige Topklasse wedstrijd ingeleverd (met spelers die er deze wedstrijd ook niet waren!). Ja de jaren beginnen te tellen.
Over de wedstrijd: Aanvankelijk wat sombere beelden door openingsproblemen bij Sereyo, Martijn en Jelle. Maar het zou anders verlopen en we wisten de overwinning naar ons toe te trekken met 3-5. Laten we de spelers aan het woord over hun eigen partij

Peter was deze keer het eerste klaar. ‘Oud tegen jong’ had deze wedstrijd kunnen heten. Ik als oudste van mijn team tegen de jongste van de tegenpartij. Mijn tegenstander kwam prima uit de opening na één zwak moment van mij. Daarna staat het heel lang gelijk maar na zijn 18e..h6?! begon wit iets te krijgen. Een diepe valstrik die lastig waar te nemen was, bracht mijn jonge tegenstander snel ten val, die gelet op zijn goede spel zeker meer verdiend had (1).

Martijn speelde een opening die hij niet goed kende – kwam er niet heel goed uit. Zijn tegenstander speelde de opening ook niet optimaal en profiteerde niet van de onnauwkeurigheden. Op het moment dat Martijn beter kon komen te staan maakte hij een vreselijke blunder en was de partij direct over. Er werd nog een tijdje doorgespeeld maar zijn tegenstander speelde het netjes uit (0).

Hans kwam redelijk uit de opening en won op zet 14 een pion. Jammer genoeg speelde hij het net wat te passief om te winnen en werd het remise (0,5).

Seréyo speelde in de opening te agressief waardoor hij in de problemen kwam en zijn sterke loper moest afruilen. Hij kwam daarna flink slechter te staan maar kon nog terugvechten naar een stelling waarin tegenspel gevonden kon worden via een specifieke variant maar vond deze variant in tijdnood helaas niet (0).

Dave speelde met zwart op bord 4 tegen Kees Sterrenburg en kwam goed uit de opening. Dave had meer ruimte op het bord en zijn stukken stonden goed. Op een gegeven moment koos Dave niet de juiste afwikkeling omdat hij in zijn berekening een combinatie zag voor wit die er niet was. Hierdoor kon wit goed terugkomen en stond even zelfs een stuk beter. Maar de dames gingen van het bord en daarna stond Dave weer prima. Als wit dan een toren blundert is het klaar (1).

Jelle speelde met de witte stukken op bord 4. Na een zeer slechte opening stond Jelle al snel 2 pionnen achter en leek het een moeilijk middag te worden voor hem. Gelukkig voor Jelle maakte zijn tegenstander een foute zet waardoor de stelling weer gelijk getrokken kon worden in het middenspel. In een hard bevochten eindspel kon Jelle een pionnetje winnen dat uitgroeide tot 2. En deze pionnen waren genoeg om alsnog een overwinning over de streep te trekken (1)

Menno speelde met wit op bord 7 een vreemde partij. Het gevoel van voordeel was er wel door meer ruimte, maar meer dan dat was het niet. Afwikkelen naar een iets beter eindspel was het enige dat erin zat. Gelukkig maakte mijn tegenstander een grote fout waardoor het eindspel niet meer uitgemolken hoefde te worden en de overwinning was binnen met tussenstand: 4,5-2,5!

Rob kwam met zwart prima uit de opening. Dacht iets te hebben na zijn …c5, mits wel de juiste voortzetting werd gekozen. Helaas werd het niet gespeeld en de stelling werd scherp. Z’n geroutineerde tegenstander verdedigde effectief en kreeg zelf meer activiteit. Sloeg remise af van Rob en gaf zelf druk. Zwart verdedigde op zijn beurt correct en wit heeft geen kansen kunnen creëren. Nadat het gehele team klaar was en de 2 matchpunten binnen waren, werd de strijdbijl in een 0.00 stelling begraven en eindigde in remise. Eindstand: 3-5 gewonnen!