Zondag 19 april mochten Pepijn, Wessel, Milan en Pepijn de kleuren van Santpoort verdedigen tijdens het Noord-Hollands kampioenschap voor D-teams (t/m 12 jaar). Er hadden zich 12 teams aangemeld en het team van Santpoort stond 6de op de plaatsingslijst, dus dat gaf ons gelijk een doel; eindigen in het linker rijtje.

De kracht van dit team ligt in de breedte. Geen absolute toppers op het eerste en/of tweede bord, zoals je dat bij veel teams zag maar bijna alle spelers aan elkaar gewaagd en dus was te verwachten dat de punten vooral op het derde en vierde bord verdiend moesten worden en dat de bord 1 en 2 spelers het zwaar kregen.

De eerste ronde tegen De Wijkertoren eindigde in remise (punten inderdaad behaald op bord 3 en 4) en ook de tweede ronde tegen HWP Haarlem kende een gelijk verloop. In de volgende ronde tegen SC Purmerend wist onze bord 1 speler een punt te scoren maar door een snelle verliespartij op het vierde bord eindigde ook deze ronde in een gelijk spel.

De vierde ronde moest Santpoort aantreden tegen het op papier sterkere team van De Waagtoren. Het team was vastberaden om deze ronde in winst om te zetten en begonnen geconcentreerd aan deze ronde. Op bord 3 en 4 werden de partijen weer solide tot winst gebracht wat op bord 2 helaas net niet lukte. Op bord 1 dacht Pepijn dat hij gewonnen stond, maar hij was er niet zeker van en de kans op een mogelijke fout wilde hij niet riskeren. Hij besloot in het team-belang remise aan te bieden wat z’n tegenstander graag accepteerde. De eerste winst van het toernooi was een feit.

De D-teams waren erg aan elkaar gewaagd dit toernooi want velen van de rondes eindigden in 2-2 waardoor Santpoort met 3x remise en 1x winst na 4 rondes op de 4de plaats stond. De volgende ronde moesten ze tegen KC Chesscool, de gedoodverfde nummer 1. Pepijn Betjes moest zich al snel gewonnen geven op bord 1 tegen Luuk van Steenhoven, maar op het 4de bord wist Pepijn Grijmans een knappe overwinning te behalen tegen Jonathan Snippe. Milan won op het 3de bord van Mihnea Vlad (die ook een beetje van z’n eigen frustratie verloor) en zo wisten ze als team weer een remise binnen te slepen die, terecht, als een overwinning werd gevierd.

Ze kwamen nu echt in de winning mood en de 5de ronde werd gemakkelijk gewonnen van het tweede team van KC Chesscool. Met nog een ronde te gaan stonden ze 3de met slecht 1 matchpunt minder achter KC Chesscool en De Waagtoren en met 1 matchpunt meer dan hun achtervolgers. Winst in de laatste ronde zou alle twijfels wegnemen en minimaal een 3de plaats en dus plaatsing voor het NK opleveren. Bord 1 werd helaas verrast door z’n tegenstander en zag het gevaar pas toen het te laat was. Daarna haalde Wessel van de Broek op bord 2 een mooie overwinning en ook op bord 4 werd weer een punt gepakt. Alles hing dus af van de laatste partij op bord 3. Op papier een uitgemaakte zaak maar Milan kwam verrassend achter te staan. Hij bleef kalm en rustig en vocht zich knap terug. Z’n tegenstander wist de partij niet af te maken en Milan wist zijn achterstand in stukken om te buigen naar een gelijke stand. Met allebei alleen nog een toren bood Milan remise aan en zo werd na een spannende partij deze ronde met winst afgesloten.

Door gelijk spel van De Waagtoren tegen HWP Haarlem eindigde we met een gelijk aantal matchpunten maar met 1,5 bordpunt minder werden het team 3de. Een echte team prestatie. De spelers op bord 1 en 2 moesten het vaak tegen spelers met een (veel) hogere rating opnemen maar konden af en toe toch een zeer nuttig half of heel punt scoren voor het team. Gelukkig werd de punten op bord 3 (6,5 uit 7) en 4 (6 uit 7) binnen gehaald zodat Santpoort op een zeer verdiende 3de plaats eindigde. Gefeliciteerd jongens! Op naar de meesterklasse!