Schaakclub Santpoort

Ons derde team is er opnieuw in geslaagd een overwinning te behalen. In de vijfde ronde werd alweer de derde overwinning geboekt. Dit keer met 5 – 3. Na twee overwinningen met 4,5 bordpunt was dit dus de ruimste overwinning tot nu toe.

Afgelopen vrijdag werd aangetreden tegen S.V. Bloemendaal 9. Een team met iets meer ervaring dan ons team maar aangezien dat voor alle tegenstanders geldt, trokken onze spelers zich daar niets van aan.

Op bord 1 won Ilias al snel een stuk door een inschattingsfout van zijn tegenstander. Deze dacht zich een tussenschaakje met de dame te kunnen permitteren alvorens een paard van Ilias terug te pakken. Het opheffen van het tussenschaak met aanval op de dame besliste de partij echter al snel. Ilias kwam met een stuk meer niet in de problemen en maakte het bekwaam af.

Nathalie speelde op bord 2 een zware partij nadat ze in de opening een stuk achter was gekomen. Tijdens het kijken bleek echter dat er nog wel de nodige dreiging van Nathalie’s stukken uitging. De vraag was of het genoeg zou zijn.

Op bord 3 en 4 speelde de oudste jeugd van ons team Gijsbert en Leo. Gijsbert speelde met zwart naar een gelijkwaardige (volgens de heren Drel en De Jong een betere) stand en nam na overleg met de teamleider genoegen met remise. Leo stond lange tijd gelijk maar overzag een aanval die hem een kwaliteit koste. Dit betekende dat Leo, zoals vaak het geval is, zich verzekerde van de langste partij van de avond.

Ondertussen stonden Navarone en Roman niet best. Kevin stond ongeveer gelijk (een remise aanbod werd afgeslagen; de tegenstander vond het nog te vroeg) en Jeronimo stond prettig ontwikkeld tegen zijn tegenstander.

Na een korte overdenking in de kantine en een oefenpotje tegen Ouker besloot ik mijn taak weer op te pakken en een rondje langs de velden te maken.

Het zag ernaar uit dat Nathalie te weinig compensatie had voor de ingeleverde pion. Navarone stond slecht, Roman stond ook slecht en Kevin was ook minder komen te staan. Jeronimo had echter zijn stelling prachtig verbeterd. Hij drong binnen in de stelling van de tegenstander met een toren en had een mooie dreiging over de f-lijn. De tegenstander maakte met allerlei dreigingen voor zich de verkeerde keuze. Een prima overwinning van Jeronimo.

Roman hield zo goed en kwaad als het ging vol maar kon op een gegeven moment het materiaal verschil (hij stond ondertussen een stuk achter) niet meer compenseren. Tussenstand 2,5 – 1,5.

Kevin stond ondertussen erg onder druk. De tegenstander verzamelde zijn torens en dame op de a-lijn om binnen te vallen. Op dat moment besloot Kevin om niet moeizaam te gaan verdedigen maar zelf voor dreiging te zorgen. De aanval van Kevin bleek niet te verdedigen. De stukken op de a-lijn deden niet meer mee en dan kan het snel gaan. In vier zetten was het uit.

De tegenstander van Navarone had moeite om zijn voordeel te verzilveren. Hij deed een paar zwakkere zetten, gaf een pion weg, en toen bleek dat hij zich dat tegen Navarone niet kon veroorloven. In het overgebleven eindspel werd hij er gedecideerd afgeschoven. Tussenstand 4,5 – 2,5.

Het lukte Nathalie daarna niet om toch nog een half punt binnen te halen. Zij moest helaas haar tegenstander feliciteren. Leo, echter, won een kwaliteit terug en bood vervolgens remise aan wat de tegenstander meteen accepteerde. Eindstand 5 – 3.

Volgende keer spelen we tegen de Bloemendaal 8 een uitwedstrijd. U bent van harte uitgenodigd.

Geef een reactie