Een van de lastigste onderdelen van het spelletje vind ik wel het beoordelen van een stelling. Afgelopen dinsdag, in mijn partij tegen Barry, was ik heel tevreden dat ik de zet 16. Pxe6 vond.

De computer was met mij enthousiast. Maar dan  had ik na fxe6 17. Dxg6 Lg7 18. Dh7 Kf7 wel verder moeten gaan met f4.

Nu was ik al happy dat ik na 19. Dg6 Kg8 20. Dxe6+ Tf7? 21. Lg6 een kwaliteit won en daarnaast 4 pionnen voor een stuk had. Volgens Euwe is dat +3, Stockfish geeft maar +1.4, maar ik ging de partij verder met het gevoel dat jammer genoeg de koningsaanval niet tot mat liep, maar dat ik verder gewoon geweldig stond.

 

Een paar zetten later is dat voordeel nog eens minder, totdat Barry zijn loper misplaatst.

Het is natuurlijk van mij een blunder dat ik hier 34. Txc6 bxc6 35. Td7+ mis ….

 

 En als dan kort erna 40. axb5 leidt tot Tb1+ 41. Kh2 Th1# blijkt dat de uitspraak uit de titel alleen geldt als de blunders door verschillende spelers gemaakt worden .

Geef een antwoord