Schaakclub Santpoort

De interne competitie 2021/2022 van Schaakclub Santpoort kent al weer 13 gespeelde ronden. Door coronabeperkingen is deze een aantal weken onderbroken. Vanaf 25 januari wordt er echter weer volop geschaakt. En het lijkt erop dat we dit jaar de interne kunnen afsluiten met in elk geval 20 ronden.

De kantine was tot op heden gesloten. De restricties voor de horeca maakten dat het niet mogelijk was deze te openen. Rinus bracht echter wel koffie, thee en andere drankjes in de speelzaal zodat we wel wat konden drinken. Het lijkt erop dat de kantine vanaf volgende week weer open kan.

De opkomst is goed te noemen. Elke week wordt er aan 6 of 7 borden geschaakt. En het schaken gebeurt met de nodige passie. Dit seizoen zijn er bijna geen salonremises (zeker de afgelopen tijd niet want daar was met een gesloten kantine ook geen reden voor).

Ook is het nog niet bepaald wie winnaar wordt. Op dit moment zijn Peter Hamersma, Stefan Fokkink en Menno Schaefer de koplopers. Zij ontlopen elkaar een half punt. Jan Burggraaf volgt hen op 1 punt. Van de overige deelnemers wist alleen Gijsbert een half puntje te scoren tegen 1 van deze 4 koplopers.

Gijsbert de Bock is de eerste van de volgers. De gebroeders Buschman hebben beide 5 punten en delen gebroederlijk de volgende plek op de ranglijst. Vervolgens zien we een aantal deelnemers die verliezen van de koplopers maar wel op fraaie wijze winnen of door onhandige zetten verliezen. Onderaan staan deelnemers die niet vaak hebben gespeeld of hun best doen verbetering van hun spel te verkrijgen.

De 13e ronde kende geen grote verrassingen. Menno en Stefan wonnen hun partijen tegen Gijsbert en Leo na een pion voorspring te verkrijgen. Marten verloor van Jan. Wel veroverde hij met zijn zwarte koning een pion op h2 (kan ook een doel zijn). Rob Buschman had tegen zijn buurman Ronald Hoekstra ook een pion voorsprong maar wist dat niet in winst om te zetten, dus remise. Robin en Steven voerden een gevecht met ieder 2 torens en een paard en een gelijk aantal pionnen. Bij Steven dreigde steeds mat achter de paaltjes. Dat wist Robin goed uit te buiten. Toen stukverlies voor Steven niet meer te voorkomen was gaf hij op. Outger en Martin voerden een strijd met lopers en een paard. Na afruil had Outger de pionnen beter staan en won. Rolf had als snel materiaalvoordeel tegen Ryan en won.

Het seizoen is nog lang niet afgelopen. We hopen het seizoen met “gewoon” wekelijkse ronden af te maken. Als je weer wilt aansluiten kan dat uiteraard. Stuur een mail naar competitieleider@schaakclubsantpoort.nl en ik zal je indelen.

Leo Kruisselbrink

Geef een reactie