Schaakclub Santpoort

Op vrijdag 25 februari stonden er 8 duo's aan de start voor het 6e Schartkampioenschap van Santpoort. Dat deze wedstrijd zeer serieus werd genomen bleek wel uit het feit dat 2 duo's zelfs een reserve speler mee hadden genomen. Nog nooit was het verschil tussen de deelnemers zo klein in de eindstand. 

Na 4 rondes hadden de Roode & de Roode al meer matchpunten verspilt dan in de hele vorige editie. Zij verloren verrassend met schaken van vd Star & vd Star en Fokkink & Gravemaker. Dartend gingen zij onderuit tegen vd Star & vd Star en Kors & Stangenberger. Toch kwamen zij na een aantal 4-0 overwinningen toch weer boven drijven. In de laatste ronde moesten zij een achterstand van 4 matchpunten inhalen op Swier & Swier. Dit lukte, waarmee de Roode & de Roode met 18 matchpunten hun 3e kampioenschap in totaal binnen haalden.

Swier & Swier werden in de laatste ronde op bordpunten (16,5 tegenover 12) terug verwezen naar een toch wel verdienstelijke 2e plaats. Met darten wonnen zij maar liefst 6 van de 7 partijen!

Het podium werd volgemaakt door vd Star & vd Star met 17 matchpunten. Na een furieuse start en een voorsprong van 4 matchpunten na ronde 4 werden er slechts 2 matchpunten gescoord in de laatste 3 rondes. Maar na een jaar geen schaakbord te hebben aangeraakt, bleken zij toch nog een heel aardig potje te kunnen snelschaken. Jeronimo scoorde 8 uit 14 op bord 1 en Navarone scoorde 8 uit 14 op bord 2. 

vd Lende & vd Lende (ditmaal als trio samen met WL) eindigen met 16 matchpunten op de 4e plaats (dus een keer niet op het podium). Schakend waren zij zoals ieder jaar weer ongenaakbaar (samen 22 uit 28). 

Kors & Stangenberger werden 5e met 15 matchpunten. Schakend bleken zij neit erg effectief te spelen. Veel werd net aan verloren met 2,5-1,5. Gelukkig werd dit ruimschoots gecompenseerd door de 5 overwinningen met darten. 

Dit jaar debuteerde het bestuur op het schartkampioenschap in de vorm van Fokkink & Gravemaker. Schakend bleken zij hun mannetje te staan. Met darten moet er voor volgende keer nog wat geoefend worden. Dit resulteerde in 13 matchpunten. 

Vlak achter het bestuur eindigden Buschman & Hoekstra met 11 matchpunten. Onvoorspelbaar als altijd, versloegen zij vd Star & vd Star en Kors & Stangenberger. 

De rode lantaarn was dit jaar voor Dietvors & Kruisselbrink met 3 matchpunten. Ook zij verloren vaak met een nipt verschil met schaken. Dartend zaten zij er ook vaak dichtbij. Alleen moet het af en toe ook meezitten met het gooien van dubbels. 

Al met al was het weer een uitermate gezellig en spannend toernooi. De organisatie lag in ieder geval pas om 3.30 uur te slapen 🙂 Het volgende scharttoernooi zal een vrijdagavond in april/mei worden. Ik hoop iedereen dan te zien!

Hans 

Geef een reactie