Schaakclub Santpoort

Vrijdag 7 juni was het tijd voor het 13e Schartkampioenschap van Schaakclub Santpoort. Dit keer 6 duo's aan de start. En zoals iedere keer werd er 2 keer tegen elkaar gesnelschaakt en werd er met darten de 1e 3 rondes 701 gegooid en de laatste 2 rondes tactics.

Elo favorieten waren Harmen Jonkman & Douwe van Rees (maar dat zegt met darten natuurlijk niets zoals later ook zou blijken). Concurrentie hadden zij van 4-voudig kampioenen Rob de Roode & Martijn de Roode. Outsider voor de titel waren ruwe diamanten Hans Kors & Henk Swier. Maar in de hedendaagse schaakwereld kan je zulke jeugdige talenten als Mick Mulder & Menno Schaefer natuurlijk nooit afschrijven. Ook good old Stevie 'wonder' Fokkink & Rob 'Cross' Buschman spreken nog een aardig woordje mee. En zo'n vriendenteam als Ronald Hoekstra & Leo Kruisselbrink kan ook tot grote hoogte stijgen. Kortom, een deelnemersveld wat aan elkaar gewaagd is. 

de Roode & de Roode Schartkampioen!
Na 3 rondes stonden Kors & Swier (mede door 3 magistrale dartpartijen) en de Roode & de Roode (met een hele hoop geluk) bovenaan met 8 matchpunten. Zij werden op de voet gevolgd door Mulder & Schaefer met 7 matchpunten en schaakkanonnen Jonkman & van Rees met 6 matchpunten (dubbels gooien blijft lastig).

In ronde 4 liepen de Roode & de Roode uit dankzij een magistraal potje darten (en net aan gelijk met schaken) met hun overwinning op Kors & Swier. Jonkman & van Rees slopen iets dichterbij door hun 1e dartoverwinning op te eisen.

In de laatste ronde maakten de Roode & de Roode geen/weinig fouten en schoven zij (door wederom een magistrale pot darts en een gelijkspel met schaken) de jeugdtalenten Mulder & Schaefer van het bord af en werden zij met 14 matchpunten voor de 5e maal Schartkampioen van Schaakclub Santpoort!

Een 2e plaats was er voor Kors & Swier met 13 matchpunten. En het podium werd gecomplementeerd met Jonkman & van Rees met 11 matchpunten. Mulder & Schaefer vielen net van het podium af met evenveel matchpunten en 1,5 bordpunt minder (maar nog wel een gouden (schaak)toekomst). Zij werden gevolgd op de 5e plaats door Fokkink & Buschman met 6 punten. Hekkensluiters waren Hoekstra & Kruisselbrink met 4 matchpunten.

Beste schakers van de avond waren op bord 1 Harmen Jonkman met 10 uit 10 en op bord 2 Menno Schaefer met 7,5 uit 10.

Het was weer een uiterst gezellige en geslaagde avond. En in het nieuwe seizoen gaan we dit zeker weer een keertje overdoen.

Hans Kors

NB Hieronder nog de Schaakclub Santpoort Schart Hall of Fame

Jun 2019: Martijn de Roode & Rob de Roode
Jan 2018: Harmen Jonkman & Mick Mulder
Feb 2016: Martijn de Roode & Rob de Roode
Juni 2015: Ilias vd Lende & Henk Swier
Mei 2014: Hans Kors & Richard Dietvors
Okt 2013: Ilias vd Lende & WL Gravemaker
Mei 2013: Ilias vd Lende & WL Gravemaker
Martijn de Roode & Rob de Roode
Martijn de Roode & Rob de Roode
Xander Schouwerwou & Stefan Fokkink
Martijn de Roode & Rob de Roode
Xander Schouwerwou & Gijsbert de Bock
Xander Schouwerwou & Gijsbert de Bock

Geef een reactie