Schaakclub Santpoort

Zondag 18 februari 2007 heeft in het Solicentrum te Driehuis het jaarlijks schoolschaak kampioenschap voor basisscholen van Velsen plaatsgevonden. Een evenement waarbij alle basisscholen in de gemeente Velsen waren uitgenodigd. Dit jaar gaven acht basisscholen gehoor aan deze uitnodiging, verdeeld over maar liefst veertien teams (drie meer dan vorig jaar). Elk team bestond uit vier spelers en aangezien sommige teams ook een reserve speler meenamen, waren er ruim zestig spelers aanwezig.

Overzicht van de speelzaal
Tussen 9:15 uur en 9:45 was de aanmelding en om 10:00 uur was de aanvang van het toernooi. Om 9:00 uur begonnen de eerste spelertjes binnen te druppelen, die zich alvast door middel van een oefenpartijtje warm probeerden te spelen. Menig speler was dus uitermate goed voorbereid voordat het echte werk om even over tien uur kon beginnen.

Brederode Dalton 1 tegen Rozenbeek 2. Op de voorgrond aan het eerste bord Robin-Anne Gravemaker tegen Thijs Huijbens
Er werd natuurlijk door menigeen een inschatting gedaan naar de sterkte van de teams. Ook al omdat de Windroos, na maar liefst viermaal op rij de titel te hebben gewonnen, niet de topschakers in hun gelederen hadden die het de teams uit het verleden kenmerkte. Sterker nog, de naam Windroos was zelfs helemaal verdwenen; de school is samengegaan met het Jonge Duin en samen opereren ze onder de naam 'de Duinroos'.
De topfavoriet werd al snel gevonden, dat moest de Rozenbeek 1 zijn, want daar speelden de drie broertjes Haver in, en die rijgen bij toernooien het ene succes na het andere aaneen. De Ark 2 met de broertjes Raphael waren zeker outsiders, zeker omdat daar op school schaakles wordt gegeven. En dan natuurlijk de Brederode Dalton school 1, een school met op de hoogste borden twee spelers van schaakclub Santpoort. Verder ging er speciale aandacht uit naar de Jan Campertschool, die met een heel jong team kwam aanzetten: kinderen uit groep 5 en 6, maar wel een aantal schakers van Kijk Uit te IJmuiden en het moet gezegd, zeer getalenteerd.
Maar het allerbelangrijkste was natuurlijk het meedoen. Deze olympische gedachte is uiteindelijk de belangrijkste drijfveer van het schoolschaak.

Noor Wilmink van Brederode Dalton 2

Het resulteerde in een mengelmoes van schakers, hele goede maar ook spelers die bezig waren met een eerste kennismaking met de schaaksport. Hele trukendozen werden geopend, zoals het 'incident' waar een pion de overkant bereikt. De betreffende speler vergeet een stuk voor de gepromoveerde pion te vragen, zijn tegenstander, zeer slim, achterhaalt de pion met zijn koning en slaat hem. In totale verwarring gebracht, vraagt de speler van de pion om raad bij de tafelleider. Gelukkig voor hem is het niet vragen van een stuk voor een gepromoveerde pion, een onreglementaire zet, en werd de stelling teruggezet en mocht hij alsnog een stuk uitkiezen.
Ook werden er bij deze aflevering van het scholenschaak weer volledig nieuwe matvarianten op het bord getoverd en waren de meest onwaarschijnlijke zetten te bewonderen.

De jeugd heeft zich verzameld rond het podium voor de prijsuitreiking

De strijd om het kampioenschap ging zoals gedacht. De Rozenbeek 1, ijzersterk bezig, won keer op keer en het kampioenschap kon na zeven rondes al worden binnen gehaald. Tot een ieders verbazing mislukte die putsch. De Toermalijn 1 onder leiding van de uitblinkende Mark Scholten, hield de Rozenbeek op een gelijkspel. Het bleek echter een incident want daarna raakte de Rozenbeek weer op stoom. Met Sjoerd Haver op bord drie, die zelfs als enige deelnemer van het hele veld een 100% score behaalde, werd de Rozenbeek overtuigend kampioen.
De Ark 2 behaalde net als vorig jaar de tweede plaats, dus alle reden om volgend jaar daar eens verandering in te brengen en de eerste plek op te eisen.
En om te laten zien dat verschuivingen in de schaakwereld geen schering en inslag zijn, behaalde de Brederode Dalton school, evenals vorig jaar, de derde plaats, op slechts een half punt gevolgd door het jonge team van de Jan Campertschool dat hiermee een prima prestatie behaalde en zeker in de komende jaren nog genoeg van zich zal laten horen.

 
Sjoerd Haver, Daan Haver, Bas Haver en Joost Kooijman van de Rozenbeek 1 zijn de schoolschaakkampioenen van Velsen 2007
Maar ondanks al dit competitiegeweld was en is het spelplezier toch het allerbelangrijkste. Het publiek bleek het allemaal te waarderen want de hele dag was de zaal van het Solicentrum propvol met ouders, grootouders en leerkrachten die hun jeugdige helden ondersteunden.
Rest mij nog de Rozenbeekschool veel succes toe te wensen tijdens de Noord-Hollandse kampioenschappen voor basisscholen in Krommenie.

Eindstand
Plaats Schoolteam                                  Wedstrijdp. Bordp.
1e De Rozenbeek 1                9½ 36
2e De Ark 2                      8  31½
3e De Brederode Daltonschool 1   7½ 26½
4e Jan Campertschool             7  26
5e De Duinroos                   6  21½
6e De Toermalijn @               5  22
7e De Brederode Daltonschool 2   5  17½
8e De Ark 1                      5  17
9e Het Kompas Oost               4  16½
10e De Toermalijn 2              3½ 16
11e De Beekvlietschool           3½ 14
12e De Rozenbeek 2               2½ 15½
13e De Ark 3                     2 13½
14e De Rozenbeek 3               1½ 6½

Geef een reactie