Schaakclub Santpoort

Beide promovendi van vorig seizoen vertoeven nu in de onderste regionen van de 3e klasse. Een degradatieduel dus. Op maandagavond schaken is nou niet bepaald iets wat ouders bevorderlijk vinden voor de schoolprestaties van hun kroost, en dus hadden we te maken met twee afmeldingen (Maurits en Daan). Zij werden vervangen door Richard en Cheryl uit het 5e

 

Na aanvang van de partij moest ik zelf even iets in Nieuw Vennep afgeven. Om kwart voor negen kwam ik terug en bleek het eerste punt door Cheryl reeds binnengehaald. Een vroege opgave van de tegenstander, terwijl hij alleen maar een tempo had verloren, ach ja.

 

Sjoerd benadrukte dat een Dame die Mat afdekt een slechte verdediger van een Paard is. Dus sloeg hij met zijn Loper dat Paard. Terugslaan is Mat en de Dame moest ook nog weg, 0-2. 

 

Mick had zich ondertussen gemeld met het remiseaanbod van zijn tegenstander. Dat mag, zei ik, maar Mick zag toch kansen en speelde in gelijke stelling door.

 

Robin Anne stond ook voor. Ze kreeg een Paardaanval te verwerken die baan zou moeten maken voor het doorschuiven van een pion naar de 7e rij. Echter Robin Anne had genoeg verdedigende compensatie en kon dus gewoon dat Paard slaan. De tegenstander probeerde nog wel, maar dit gaf ze niet meer uit handen, 0-3.

 

Mick kwam nu een pion achter en ruilde met 3 tegen 4 pionnen toch de paarden af, met een m.i. kanloos eindspel tot gevolg, 1-3.

 

Dave speelde zijn pionnen op de Koningsvleugel naar voren. Er leek geen houden meer aan. Ook na Dameruil kon zijn tegenstander geen verdediging vinden, temeer omdat diens Loper alleen nog maar fysiek op het bord stond, maar geen functie meer had, 1-4.

 

Roelof zijn Koningsstelling lag open en de twee verbonden pionnen op a en b kwamen het hem moeilijk maken. Daarbij veel ruimte voor Torens en Dame. Ik vind het een wonder dat hij nog zo lang heeft gespeeld. Ik dacht bij 0-2 al dat de 1-2 op Roelof zijn bord zou vallen. Hij heeft van alles geprobeerd om het de tegenstander moeilijk te maken, 2-4.

 

Bastiaan stond prima, twee pionnen voor echter de open lijnen voor de Torens van zijn tegenstander had hij niet goed verdedigd. Even iets teveel op jacht naar meer materiaal, terwijl de verdediging wat aandacht nodig had.

Zijn tegenstander had ondertussen een pion op a3 tussen Bastiaan zijn pionnen op a2, b3 en c2. Hij sloeg met een dubbel Torenoffer binnen op b3. Mat was onontkoombaar. Helaas 3-4.

 

Alleen Richard was nog bezig. Gezonde pionnenstructuur en daarbij drie pionnen voor. 

Tegenstander probeerde met schaakjes pionnen op te halen en er zat op een gegeven moment zelfs een matdreiging in. Maar Richard trotseerde alle aanvallen en liep na afruil van de Torens met zijn Koning listig uit de schaakjes richting de overkant. Er bleef nog maar 1 schaakje over, maar dat zou gepareerd worden met tussenplaatsen van de Dame met een tegenschaak en dus Dameruil. Daarna zou de overmacht aan pionnen beslissend zijn, 3-5.
_pgn_[Event "NHSB 3D"][Site "?"][Date "2011.01.10"][Round "?"][White "Meij, Jim"][Black "Dietvors, Richard"][Result "0-1"][SetUp "1"][FEN "8/pkp5/1p6/3Q3p/8/6P1/4q2P/6K1 b – – 0 44"][PlyCount "39"][WhiteTeam "De Vennep 3"][BlackTeam "Santpoort 4"]44… Ka6 45. Qd8 c5 46. Qc8 Ka5 47. Qb7 a6 48. Qc6 c4 49. Qd5 b5 50. Qc5 Ka451. h3 a5 52. Qd4 Qd3 53. Qa1 Kb4 54. Qb2 Kc5 55. Qe5 Qd5 56. Qe7 Kd4 57.Qa7 Ke4 58. Qxa5 Qd1 59. Kg2 Qe2 60. Kg1 Kf3 61. Qa8 Kxg3 62. Qg8 Kxh3 63.Qg3 Kxg3 0-1_/pgn_ 
Een prima resultaat. We hebben door deze overwinning nog steeds aansluiting, maar het zal een zware opgave zijn om ons te handhaven. De volgende partij is 15 feb. uit tegen HWP 7. 

Richard en Cheryl bedankt voor het invallen. En dat ook nog met 100% score.

 

Geef een reactie