Schaakclub Santpoort

OBS de Windroos oppermachtig bij Noord-Hollands scholenschaak.

Afgelopen zaterdag, 20 maart 2004, is in Krommenie het jaarlijkse Noord-Hollands kampioenschap voor scholenteams gehouden.
Voor OBS de Windroos uit Velserbroek had het team bestaande uit; Jeronimo van der Star, Roman Schumacher, Kevin Dekkers en Navarone van der Star zich eerder deze maand met overmacht tijdens het kampioenschap van Zuid-Kennemerland geplaatst voor dit belangrijke toernooi.

Om de titel werd gestreden door 30 scholenteams waarbij de eerste 4 zich ook nog eens konden plaatsen voor het 3 daags Nederlands kampioenschap eind mei, begin juni. Gespeeld werd volgens het z.g. Zwitsers systeem waarbij de tegenstanders opeenvolgend op sterkte werden ingedeeld. Nadat de windroos de eerste 2 partijen overtuigend had gewonnen met 8 bordpunten nestelden de jonge schakers zich al op tafel 1. Door deze positie kreeg het team alleen nog maar te maken met de sterkste teams binnen het deelnemersveld.
Achtereenvolgens speelden ze tegen de scholen: sint Wulfram uit Hoogwoud, de van Reenenschool uit Bergen, ter Cleef uit Haarlem, Westerkim uit Zaandam, het Baken uit sint Pancreas, de Montesourischool uit Alkmaar, het Eiland uit Zaandam, de Europese school uit Bergen en de komeet uit Krommenie. Door hun sterke spel werd tafel 1 niet meer afgestaan aan de andere aanwezige scholen, zij mochten slechts aanschuiven. Slechts éénmaal werd een remise toegestaan, de overige partijen werden allemaal gewonnen.
OBS de Windroos ontpopte zich tijdens het toernooi als een echte angstgegner, in de wandelgangen wikten en wogen de deelnemers hun kansen en de mogelijkheden om een directe confrontatie met de schakers van de Windroos uit de weg te gaan. Desondanks ontkwamen bovengenoemde scholen niet aan hun uiteindelijke lot en velen werden dan ook geslachtofferd aan de ultieme strijdlust van deze 4 jonge schaakmeesters.
Uiteindelijk verzamelden de schakers van de Windroos 17 (van de 18!!) matchpunten en scoorden individueel 28½ bordpunten, hetgeen ruimschoots voldoende was voor de eerste plaats.
Samen met de ter Cleefschool, de Blauwe Morgenster 1en het Baken zal de Windroos straks op het Nederlands kampioenschap de provincie Noord-Holland vertegenwoordigen.

Geef een reactie