Schaakclub Santpoort

Afgelopen Hemelvaartsdag werd traditioneel er weer een GrandPrix in Purmerend gespeeld. Vanuit Velserbroek vertrokken we met 12 spelers, een mooi aantal, zeker omdat er gelijktijdig ook drie clubleden op deze dag aan het NK-D in Rijswijk begonnen.
Van deze 12 hadden we 4 kinderen uit stap 1 en 2 die voor het eerst aan een GP mee deden.

Ruim een uur na de geplande aanvangstijd bleek dat de organisatie de lange strijd tegen de indelingscomputer gewonnen had, en was er voor ieder van de 103 deelnemers een groep gevonden zodat er gespeeld kon worden. Door het oponthoud werd er besloten om de partijen 15 minuten per persoon te laten duren, waarbij de laatste 2 groepen zonder klok speelden.

Casper, de eerste debutant was ingedeeld in groep 13. Met 3.5 punten eindigde hij op de 5e plaats. Voor een eerste toernooi is dat helemaal niet verkeerd.

In groep 12 speelden Nicki, Ties en Sten. Nicki maakte als ervaren speelster hier een bliksemstart met 5 uit 5. Helaas verloor ze de laatste 2 partijen, maar met een 2e plaats veroverde ze toch een fraaie beker.Ties en Sten deden het op hun eerste toernooi prima.Sten eindigde met 3 punten op plek 6, Ties haalde 3.5 punten en liep op onderling resultaat net een beker mis en werd 4e.

Joos, de laatste debutant, was ingedeeld in groep 10. Met 3.5 punten en een keurige 4e plaats bewees ook hij dat zijn schaaksterkte van te voren goed was ingeschat. 50% scoren in je eerste toernooi belooft veel goeds voor de volgende toernooien.

Eldon speelde in Purmerend voor de 2e keer mee. Door zijn 1e plek in Hoorn mocht hij het nu wel 4 groepen hoger in groep 8 proberen. En dat is dan toch wel een stuk sterker bezette groep. Met 2.5 punten en plek 6 deed Eldon het echter keurig.

In de hoogste 3 groepen speelden de spelers die al aan vele toernooien hebben meegedaan. Robin Anne was in groep 3 de een na laagste op rating. Met 3.5 punten en een keurige 4e plaats deed ze het daar prima.

Roelof en Sjoerd speelden in groep 2. Roelof was bij de herindeling net als hoogste van de oorspronkelijke groep 3 doorgeschoven naar deze groep, en wist dus dat hij het zwaar zou krijgen. Hij had in elke partij kansen en de 2 punten die hij haalde zullen er de volgende keer wel meer worden. Sjoerd verloor 2 partijen naar eigen zeggen met blunders, de rest wist hij te winnen of gelijk te spelen en greep op onderling resultaat net naast de beker van de 3e plek.

Daan, Wim Laurens en Bas speelden in groep 1 niet alleen om de toernooioverwinning, maar ook de voor dit toernooi traditionele fotocamera. Bas viel met 3.5 punten buiten de prijzen. Na de voorlaatste ronde stond Daan aan kop, maar door de traditionele remise met Bas in de laatste ronde konden er nog 2 spelers met hem gelijk komen. Van deze achtervolgers wist dit alleen Wim Laurens te lukken, zodat hij net als Daan op 5 punten eindigde. Op onderling resultaat was de kampioensbeker en camera voor Daan, Wim Laurens eindigde op plek 2.

Als verrassing was er daarna voor alle niet prijswinnaars een medaille en kregen alle deelnemers ook nog eens een mok van de sponsor mee naar huis.

Het volgende GP is al weer op 6 juni in Haarlem. Dat is prettig dichtbij, dus we hopen op een recorddeelname vanuit onze club. Geef je op bij Robin Looijer.

De foto's zijn van de familie Rutjens.

Geef een reactie