Schaakclub Santpoort

Afgelopen vrijdag speelde ons derde team tegen medekampioenskandidaat ’t Spaarne. In feite gold voor ons dat bij een overwinning het kampioenschap zo goed als zeker was en dat we bij een nederlaag afhankelijk van anderen zouden worden en dat laatste is nooit een prettig uitgangspunt.

Met een op verzoek van de spelers iets aangepaste opstelling werd de strijd met onze concurrent uit Haarlem aangebonden. Ons uitgangspunt was om op de borden 1 tm 4 in ieder geval 1 punt te scoren (en het liefst iets meer) en op de borden 5 tm 8 te gaan voor 3,5 punten. Een eenvoudig rekensommetje leert dat je dan op de benodigde 4,5 uitkomt. Het zag er eigenlijk de hele wedstrijd naar uit dat het sommetje zou gaan kloppen.

Na de openingen stond Leo op bord 1 ongeveer gelijk alleen had hij een behoorlijke achterstand in tijd. Navarone was na 17 zetten in 12 minuten een pionnetje kwijt geraakt met naar eigen zeggen compensatie. Jeronimo vond dat hij zijn opening niet helemaal goed gespeeld had (en dat was een goede inschatting) en Nathalie stond prima op bord 4 met veel druk op de zwarte stelling.

Ook op de borden 5 tm 8 ging het goed waarbij na verloop van tijd bleek dat onze jongste speler Miguoël (die als 11 jarige een prima debuut maakte in de externe seniorencompetitie) tegen zijn supersnel spelende tegenstander een gelijkwaardige stelling had, Rob en Martijn erg goed stonden en Gijsbert de zaken degelijk aanpakte met zwart.

Ons eerste halve punt werd door Miguoël binnen gehaald die, zoals uit de analyse bleek, goed inschatte dat meer dan remise er niet inzat. Jeronimo verloor vlak daarna. Zijn uit de opening voortvloeiende problemen werden te groot. Zelf vond hij dat hij de opening slecht had gespeeld en daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop. Volgende keer in de opening op je handen gaan zitten, de tijd nemen om je stukken goed neer te zetten en daarna toeslaan.

Navarone bracht de partijen weer in evenwicht met een goede overwinning waarna Martijn ons op voorsprong bracht. We zaten dus nog steeds op schema. Gijsbert stond erg goed (had alleen tijdnood) en de inschatting was dat Rob gewonnen stond. Bij Leo zag het er wat minder goed uit en Nathalie had ondertussen een gelijkwaardige stelling.

Rob verloor echter en dat was een tegenvaller. Gijsbert won knap. Zijn tegenstander kon mat niet meer voorkomen ondanks zijn tijdsvoorsprong. Tussenstand 3,5 – 2,5.

Met deze tussenstand gingen Leo en Nathalie de laatste fase van hun partij in. Leo kon de problemen en tijdsdruk helaas niet te baas worden. Jammer Leo maar toch een prima partij aan bord 1 en de tegenstander van Nathalie was in de slotfase met weinig tijd op de klok iets besluitvaardiger. Uiteindelijk dus een 3,5 – 4,5 nederlaag.

Als we de laatste wedstrijd met forse cijfers winnen is het kampioenschap nog steeds mogelijk alleen zijn we afhankelijk van anderen geworden.

Geef een reactie