Schaakclub Santpoort

Op 10 april mocht het derde op bezoek bij de Jopen uit Haarlem voor de laatste wedstrijd van het seizoen. De speellocatie, café Studio, ligt in het hart van Haarlem aan de Grote Markt en is een schoolvoorbeeld van het soort plaatsen waar in het verleden schakers bij elkaar kwamen om hun wedstrijden te spelen. Er werd gespeeld in café’s en koffiehuizen waarbij het niet zo belangrijk was of de tafels recht stonden en of het stil was rond de schakers. Alleen het spel was belangrijk.

Ook als je bij de Jopen op bezoek gaat, krijg je het idee dat alleen het spelen in een ontspannen sfeer belangrijk wordt gevonden. We werden hartelijk ontvangen in het café en begeleid naar de boven Studio gelegen speelzaal waar een vijftal verschillende houten tafels, met daaraan verschillende soorten stoelen, op een rij waren gezet.

Hoewel we niet bijzonder vroeg waren was het merendeel van de tegenstanders nog niet klaar met eten dus er was tijd om even bij te praten met Joop Bierman waarbij ook het al dan niet gebruiken van tactische opstellingen aan de orde kwam. Na de afspraak dat de sterkste spelers elkaar op bord 1 zouden treffen en dat de opstelling zodanig moest zijn dat iedereen een leuke partij op het eigen niveau moest kunnen spelen werden de opstellingen op papier gezet.

Miguoël speelde op bord één tegen de kopman van de Jopen. Het werd een prima partij en ook de langste partij van de avond. Na een mooie combinatie in het middenspel met een tussenzet van de dame won Miguoël een pion die pas later in de partij door zijn tegenstander kon worden terug gewonnen. Er ontstond een ingewikkeld eindspel waarin beide spelers nauwkeurig moesten manoeuvreren. Na een avond hard werken was de uiteindelijke remise een terecht resultaat.

Ondertussen had Navarone op bord drie al vrij snel een prima stelling opgebouwd met een ijzersterk paard op e6. De verschillende dreigingen waren voor Navarone’s tegenstander niet allemaal te overzien. Na verlies van groot materiaal was het over en uit.

Fred, invaller voor Kevin, speelde vlak daarna op bord zes, met zwart, remise. Nadat Fred was geconfronteerd met, voor hem, onbekende openingszetten van zijn tegenstander, koste het wat moeite om de zwarte stukken op de juiste plaatsen te zetten maar toen dat was gelukt bleef een gelijkwaardige stelling over.

Ondertussen stond Rob de Roode na de opening een stuk beter, had Roman een interessante stelling op het bord met een stuk minder maar met voldoende compensatie door twee mooie vrijpionnen op de damevleugel, had Wim Laurens in de opening een pion gewonnen die zijn tegenstander in het middenspel pas miste, kwam bij Nathalie een Draak op het bord met koningsaanval van beide partijen en stond Jeronimo volgens eigen zeggen fantastisch en dat had hij goed gezien.

Jeronimo was als eerste klaar. Zijn tegenstander probeerde nog een aantal trucjes in de hoop dat Jeronimo deze niet zou opmerken maar daar was geen sprake van en de beoogde trucjes koste dus alleen maar meer materiaal. Weer een overtuigende overwinning van Jeronimo.

Vervolgens won Roman overtuigend. Hij deed keurig wat hij in het eindspel moest doen; de torens actief maken en de vrijpionnen laten opmarcheren. Tussen het leren van zijn proefwerken door dus een prima overwinning wat resulteerde in een 3, 5 – 0,5 tussenstand.

Rob zorgde vervolgens voor het beslissende punt. Zijn goede stelling werd dit keer zonder problemen verzilverd.

Wim Laurens won door zijn tegenstander, nadat deze nog wat weinig tijd had, zijn dame aan te bieden. Deze werd aangeboden op f6. Zijn tegenstander zag dat slaan met de g-pion niet kon omdat de betreffende pion met een paard geslagen zou worden, resulterend in schaak op h7 en het terugwinnen van de vijandelijke dame op d5. De oplossing leek simpel; een ongedekt staande toren aanvallen met de dame en toen Wim Laurens deze weghaalde slaan op f6. Het tweede onderdeel van de tactische wending was echter niet opgemerkt door de tegenstander. Pxf6+ werd na het terugtrekken van de koning naar h8 gevolgd door Tg8 #.

Nathalie was ondertussen nog bezig met haar partij. Beide spelers hadden op de koningsaanval gespeeld en dit resulteerde in een pion voordeel voor Nathalie maar ze was erg krap in haar tijd komen te zitten. Een fout in het eindspel koste te veel materiaal waarna opgeven de enige mogelijkheid was.

Het uiteindelijke resultaat, een 6-2 overwinning is de beste prestatie van dit seizoen. We zijn in de loop van het jaar als team steeds beter gaan spelen. In het debuutjaar in de derde klasse eindigen we uiteindelijk op een verdiende tweede of derde plaats.

Geef een reactie