Schaakclub Santpoort

Alhoewel -wat mij betreft, de geniaalste schaker aller tijden- RJ Fischer al een paar jaar niet meer onder de levenden is, blijft hij (terecht) velen onder de levenden nog intrigeren en verwonderen.
Binnen SC Santpoort, in ieder geval in de dinsdagcompetitie, blijft hij velen -ongeacht rating- ook nog verwarren v.w.b. het Fischertempo, zo ook gisteravond tot mijn lichte verrassing.

Gisteravond zou ik eigenlijk na mijn wekelijkse Krav-Maga (watte ? Google maar !) avondje op dinsdag (ook op ma en vr) direct naar huis gaan en proberen de uitslagen de volgende dag (vandaag dus) bij elkaar te bedelen via email, wat doorgaans wel lukt binnen een solidaire schaakclub als Santpoort.
Toch kruipt 't bloed waar het niet gaan kan en reed ik licht bezweet toch even naar 't Polderhuis om het uitgeprinte rondeschema op te hangen (ik merk daarbij op, dat iemand van de leden zo attent is om -als ik mezelf niet ingedeeld heb- het wedstrijdschema van die avond op papier te zetten en op te hangen (Ouker ?! Wim G ?!). In ieder geval hartelijk dank daarvoor).
Ik kon immers mijn dinsdagcompetitiekroost niet alleen laten.

Toen ik aankwam zo rond 21:45 uur, waren er al twee partijen afgelopen; die heb ik dus niet gezien.
Rolf was (weer eens) snel klaar, nu met Cees Heeremans. Gaat wel goed met onze Rolf (afgezien van de tussentijdse zeperd tegen Ivan twee weken geleden), te meer daar hij tegen 2 spelers van de top 4 (Wim G en Mick) remises gescoord heeft.
Zal hij dan spoedig toch laten zien hoe hij als schaker was bij Castricum in het verleden ? Graag !

Ook Ton was klaar met Outger. Outger schijnt ergens een fout gemaakt te hebben en dat heeft Ton graag, kan ie naar de bar aan de koffie.

Elmar kwam er met wit tegen Cees Hollaar niet aan te pas. Drie witte lichte stukken vs 2 zwarte T + licht stuk was niet meer te houden.
Cees was een van de spelers, die nog aan het Fischertempo moet wennen.
Het klassieke is er helemaal uit, dus niet een minimaal aantal zetten, die je moet uitvoeren (bijv 36). Je hebt gewoon 1.5 uur voor de hele partij + 10 seconden (vanaf de eerste zet), die je er voor elke zet bij krijgt.
Als je vlag valt, heb je meteen verloren (althans, als je tegenstander 't merkt, tenzij Joost Jansen in de buurt is, dan ben je sowieso de sjaak).
Over de 1ste zet mag men gerust 1 uur + 29 min + 59 sec nadenken, maar de rest van de partij zal je dan vliegensvlug moeten zetten.

Ouker opende met wit deze keer 'anders' tegen Ronald. Naar zeggen van Ouker kwam Ronald onbesuisd uit de startblokken, verloor onderweg een pion en Ouker maakte dit in een dubbeltoreneindspel met ieder een handvol pionnen (Ouker dus eentje meer) mooi af.

Rob Buschman en Martin besloten in een eindspel van ieder 2 T + enkele L (ongelijke kleur) tot remise.
Rob had wel een versplinterde pionnenstructuur op de K-vleugel, maar kennelijk zat er te weinig in voor Martin.

Wim Dijkman maakte er met wit tegen Barry weer een echte Dijkmania van. In een stelling met alle zware stukken nog op 't bord en ieder 2 lichte stukken leek zwart ietsje pietsje ieniemienie beter te staan. Even later had Wim opeens de kwaliteit, maar wel met inlevering van enkele pionnen, waardoor zwart een vrijpion op de damevleugel kreeg.
Wim dacht veel te lang na (zoveel zijn 10 seconden increment per zet ook weer niet) en in zijn tijdnoodfase (maar niet vanwege die tijdnood) ging hij uiteindelijk tenonder, nadat Barry zijn vrijpion te gelde gemaakt had. Goede overwinning van Barry, die hiermee nu een van de drie medekoplopers is in de ranglijst.
Ook Wim stelde vragen over 't Fischertempo (noteren e.d.).

Dan de laatste partij en kraker van de avond, waarbij Wim Gravemaker met wit tegen -na vanavond mag ik 't wel even voorzichtig wel zo stellen denk ik (ook gezien vorig seizoen)- zijn Angstgegner Gijsbert speelde.
Beiden leken elkaar in de houdgreep te hebben, maar op een gegeven ogenblik belandde de witte dame op a1 (alsof ze straf had). Zwart deed -tijdens de tijdnoodfase van wit- een dameuitval naar e4 met gevaarlijke aanval op de desolate witte koning, die geen enkele verdediger om zich heen had.
Wit was gedwongen een kwaliteit te geven en de gevaarlijke zwarte loper zodoende uit te schakelen (wel deels vergoed door inname van een zwarte pion op e6).
Wit werd klaarblijkelijk bevangen door Fischertempo, omdat hij met iets van 30 seconden op de klok opeens begon na te denken, totdat zijn tijd op was in een overigens al moeilijke stelling voor hem.
Wit was onder de indruk, dat er nog 15 min verlenging pp zou volgen, maar dat was vroeger.

Na vanavond hebben we drie koplopers met 8.5 punten (Wim G, Barry en Ouker, op de voet gevolgd door Mick met 8 punten).
De voorlopige indeling voor volgende week (17-11) staat reeds op de website vermeld,komt allen.

En nogmaals een algemeen huishoudelijk verzoek….ruim ajb de stukken van jouw bord op, nadat je uitgespeeld/uitgevluggerd bent. In de doos doen is voldoende.
En neem op weg naar de bar of naar huis even je lege glazen/flessen e.d. mee naar de bar.
Vielen Dank !

Geef een reactie