Schaakclub Santpoort

Deze keer weer 9 tafels bezet, zeer prettig, dat iedereen kwam opdagen, zodat er geen oneven was.

Ondergetekende was schandalig snel klaar (rond 21:15) met wit tegen Elmar. Deze keer een grove openingsfout van Elmar, dat hem meteen de das omdeed.
Verheugend om te horen was, dat hij 't prettig en leerzaam vond om de laatste tijd ook tegen sterkeren te spelen en daarvan te leren. Verliezen vond hij dan niet erg.
De juiste spirit, gewoon zo lekker blijven spelen/leren met de luxepositie, dat je 'thuis' een enorm secondantenteam hebt en de resultaten zullen vanzelf komen.

Martin zat er met zijn hoofd niet helemaal bij tegen Jan. Weggave van 2 pionnen was teveel van het goede.
Gijsbert offerde met zwart tegen Rolf in het scherpe middenspel een pion voor spel; Rolf gaf deze later terug, maar helaas per abuis. Opeens veranderden de centrale lijnen in torensnelwegen voor de zwarte torens en werd wit weggedrukt.
Ondertussen zaten Ivan en Ouker lekker te schuiven; Ivan met zwart speelde iets meer naar voren met op een gegeven ogenblik een zwarte, geisoleerde triple-pion op de g-lijn in een eindspel met dubbele torens en loper (gelijkkleurig). Na afruil van de torens werd nog even verder geschoven (Ouker moest nog even oppassen voor een valletje), maar even later tot de enige remise van de avond besloten.
Ojee, we gaan weer even naar de sectie Rob; Rob Buschman met wit had ondertussen een licht stuk geofferd tegen 2 pionnen in zijn partij tegen Cees Hollaar. Cees' zwarte koning op de tocht, Rob's witte stukken als coyotes op de zwarte koning af en in ieder geval een zwarte toren op a8 (en geloof ook nog een paard), die niet de tijd hadden om zich volledig te mengen in der verdediging van de zwarte koning. Diezelfde koning werd dan ook redelijk vlot opgebracht.
Rob de Roode had nog duidelijk last van de vloek van vorige week; toen ging 't verkeerd via een blunder tegen Rob Buschman, nu ging 't mis (weer een blunder, weer een loper en pris laten staan) tegen Rob van Zwieten.
Rob de R overspeelde Rob van Z, waarbij de zwarte pion op d7 en de zwarte loper op c8 nooit hun startvelden verlaten hadden.
Rob de R plaatste een kwaliteitsoffer op e6 (tegen een verdedigend zwart paard), maar de aanval leek niet direct door te slaan. Voordat het offer diens eventuele uitwerking liet zien, blunderde Rob de R pardoes een toren weg. Diezelfde avond bleek op de computer, dat wit al na 10 zetten gewonnen stond en dat daarna 20 zetten lang, maar Rob 'didn't feel like a machine' vanavond.
Wim Gravemaker won relatief eenvoudig met zwart van Leo; na een zeer tamme openingsopzet van Leo, kwam Wim er zeer eenvoudig uit en won door een tactisch grapje de kwaliteit. Uiteindelijk besliste een zwarte vrijpion op b deze partij.
Wim Dijkman met zwart won redelijk snel een pion tegen Nico Spiering; nadien nog een paard. Alhoewel Nico de boel nog redelijk lang kon rekken, zag hij uiteindelijk dat 't (niet) goed was en gaf op.

Dan de clash of two Titans, Stefan met wit tegen Mick. Met de euforie van het afgelopen ASK sloeg Mick gewoon in op b2. Hij kwam 3 pionnen voor, maar wel ten koste van wat ontwikkelingsachterstand (koning ook nog niet gerokeerd). Even later alleen zwarte stukken + ieder 4 pionnen, waarbij de (inmiddels kort gerokeerde) zwarte koning van Mick behoorlijk op de tocht stond met twee zwarte pionnen op g6 en h6. De zwarte zware stukken deden echter allen mee, maar de witte toren op f1 nog niet.
Beiden speelden op de aanval, Stefan gooide er nog een pion tegenaan, Mick ruilde een van de 2 torens af om zijn (vrij)pionnenmeerderheid op de damevleugel (2 op a en b) verder uit de verf te laten komen.
Lepe Stefan plaatste echter overal boobytraps; waar Mick voor zetherhaling had moeten gaan, stapte hij echter op een boobytrap en verloor pardoes de partij.
Wat een strijd !!!

Hopelijk is de opkomst volgende week weer goed.
Verhinderd ? Meld je uiterlijk zondagavond a.s. om 18:00 uur af via 06-361 68 786 (bel, sms, whatsupp) of via ozdentuna@gmail.com
De afzeggingen van Gerard, Ronald, Stefan, Wim Dijkman, Leo en Rob de Roode zijn mij inmiddels bekend.

Geef een reactie