"Zijn er altijd kansen", zei een schaak(groot)meester ooit. De naam van hem is me ontschoten.
Mocht er iemand op de naam komen (met bewijs), krijgt diegene een drankje van me !
Deze uitspraak was van toepassing op de slooppartij tussen Ozden en Ronald, waarbij eerstgenoemde vanaf de opening hard op weg was naar een Bender-2'tje (planloos schuiven en geruisloos er vanaf geschaakt worden, zoals Ozden met wit tegen Martin ondervond in jan'13).
De schade was een pion achter in een eindspel met ieder een T+P. Zwart moest dit m.i. normaliter winnen, maar deed niet de sterkste zetten. Wit gokte op een aftrekaanvalval en toen 't al bijna 23:00 uur was (anderen waren allang klaar), maakte zwart toch die fout (zwijn, zwijn) en won wit de kwaliteit + pion.
Daarna ging 't snel met twee witte vrijpionnen op g/h; na ruilen van toren tegen paard liep de h-pion door.

Veel eerder op de avond was Buschman met zwart al na 25 min klaar tegen Leo. Hij kon weer eens een openingsval (stikmat) toepassen.
Omstanders dachten, dat wit 't wel zou doorzien, maar niets was minder waar.

Barry zet zijn aspiraties voor 't kampioenschap door (remises/af en toe een winstpartijtje tegen de sterkere spelers en de overigen resoluut van 't bord schuiven). Met wit tegen Ton ging hij vanaf de opening immer gerade aus en zette zwart vast.

Ook Nico kwam er met wit tegen Ouker niet aan te pas. Op een bord vol stukken en met zijn witte paardenpaar tegen 't zwarte loperpaar i.c.m. zwarte veldengaten werd hij vastgepind door zwart.

Ook Gijsbert was met zwart al vanaf 't begin op oorlogspad tegen Cees Heeremans. Na vroege pionwinst op h2 was 't vrij snel afgelopen.

Bij Outger -met wit tegen Cees Hollaar- namen de heren letterlijk en figuurlijk de tijd. Wit overklaste zwart in 't vroege middenspel en na niet te voorkomen torenverlies gaf zwart 't op.

Tenslotte de partij, die als 1-na-laatste klaar was, "the clash of the Wim's", part II.
Dijkman speelde uitstekend met zwart en was degene die naar voren speelde. In een drukke, vrijwel dichtgeschoven stelling met veel pionnen en alle zware stukken + alle lopers nog op 't bord.
Het leek alsof Dijkman met zijn pionnen op de koningsvleugel kon rollen richting de witte koning, maar hij bood (bang om winstpoging te ondernemen ?) remise aan, die door onze voorzitter aangenomen werd.
De spierballentaal meteen erna (ik stond beter; ik had je van 't bord moeten afbeuken) was niet van de lucht, maar Dijk of wie dan ook, speel dan door (zie de titel van dit verslag nog eens) en melk die stelling uit. Niet erg om eventueel te verliezen (tenzij je natuurlijk om 't kampioenschap speelt 🙂 ), het is toch de interne. Lekker schaken (stap over die angst om te verliezen heen), haal eruit wat er mogelijk in zit, niet achteraf klagen !!!

VOLGENDE WEEK (22-03-2016) GEEN COMPETITIESCHAAK, MAAR WEL EEN GEZELLIG PAASTOERNOOI.
KOMT ALLEN

Geef een antwoord