Mensen, vergis je niet in 't huidige speeltempo (1.5 uur voor hele partij + 10sec increment per zet).
Verdeel je tijd zo goed mogelijk om niet aan 't einde in de knel te komen, vooral wanneer de tegenstander bijna een half uur meer heeft.
Die melkt de stelling i.h.a. wel uit en laat 't zich eventueel wel bewijzen (ik in ieder geval wel, alhoewel ik af en toe ook aan de verkeerde kant (met weinig/minder tijd terecht kom) of een partij wel remise is; bovendien is een fout zo gemaakt (ook in 't eindspel) en is een potentiele remisepot zomaar beslist).
Ik zag een paar partijen, waarin spelers wel heel veel tijd namen om aan 't einde in de problemen te komen.

OK, genoeg betutteld, op naar de partijen.

Barry probeerde met wit in een eindspel met P + 5 pi er doorheen te breken tegen een onverzettelijke Rob van Z (wel in tijdnood), maar wit's dubbele (en geblokkeerde) g-pion moest te allen tijde verdedigd worden tegen een zwart plaagpaard.
Remise dus.

Wim G speelde met wit tegen Cees Hee (geen Koreaan !) zijn bekende recept, zoals tegen Martin vorige week. Cees bood aanvankelijk goed tegenstand, maar werd uiteindelijk opgebracht over (o.a. ?!) de c-lijn.

Mick had met zwart een makkelijke avond tegen Rogier. Hij won al snel een dame tegen een stuk; Rogier, die pas begonnen is met schaken, wil natuurlijk alles eruit halen en alles zien/leren, dus hij liet zich sportief mat zetten.

Leo leek in een eindspel met T + L (ongelijkkleurig) en 5 pionnen weer op remise af te stevenen tegen Ouker.
Ouker had dan wel een (zwarte) vrijpion op b, maar dat kon simpel verdedigd worden door wit.
Wit ging echter een onbeduidend zwart pionnetje op h5 ophalen met zijn toren, waardoor zijn witkleurige loper op de b1-e4 diagonaal nogal klem kwam.
Ouker perste water uit steen en won uiteindelijk de partij.

Ronald Hoekstra verloor met wit tegen Wim D al vroeg de pion op e4, maar ontwikkelde al spoedig een aanval op de slecht beveiligde (zwarte torens op h8 en f8 en paard op g8) zwarte koning op de damevleugel.
Dit was uiteindelijk niet te houden.

Cees Hollaar en Nico hielden de partij al snel remise op een bord vol met stukken.

Gijsbert kwam met wit aanvankelijk een pion achter tegen Ton, maar kreeg uiteindelijk 2 vrijpionnen op f en e (of was t e en d ?).
Ton was wel bezig met een pionnenrol (h/g), maar de witte vrijpionnen leken gevaarlijker.
Uiteindelijk verloor Ton materiaal en de partij.

Outger verloor met wit al snel een pion (en daarna nog 1) tegen Martin; dit verlies kwam hij niet meer te boven, aangezien er twee zwarte vrijpionnen op d/e als Tiger tanks kwamen aanrollen.

Als laatste de partij, van welke ik 't meeste gezien heb, die tussen Rob B (met wit) en Ozden (Rob op dat moment op +3 -1 ∞= tegen zijn Spassgegner)
We komen er in na de 24ste zet van zwart (Td7).

Zwart heeft 1 pionnengroep minder dan wit en zijn strategie was om -alle stukken op 't bord houdend- verzwakkingen af te dwingen bij wit en ondertussen de koning verder in stelling te brengen (b6) om daarna c5 in te lassen en de witte pion op d3 verder onder druk te zetten (en nog meer velden pakken).
Op dat moment besloot de witte koning als een Napoleontische (of Von Bluecheriaanse, zo je wil) generaal op te stomen richting de zwarte koningsvleugel, wat niet goed afliep:
25) Ke3 Kb6 26) Kf4 Tg6 27) g3 Ph7 28) Pf2 Pg5 29) Te3 Pe6+ 0-1

Komt allen volgende week (nog maar 6 ronden te gaan, voordat er weer dinsdagcompetitieloze dinsdagen aan komen), zodat we net als deze week weer met veel mensen kunnen schaken (en ik de voorlopige indeling niet hoef te veranderen, zoals deze week 't voor 't eerst 't geval was, en dat met 9 borden).
Mijn dank is groot !

Geef een antwoord