Schaakclub Santpoort

Beste schakers! Even uw aandacht voor de jeugd van SC Santpoort. Het seizoen 2019-2020 was door corona een seizoen met weinig schaakplezier. Toch hebben onze schakers laten zien veel doorzettingsvermogen en talent in huis te hebben door de stappenexamens bijzonder goed te maken. Over de uitslagen straks meer.

Na een half jaar geen schaakles zag ik de uitslag van de stappenexamens van tevoren somber in. De moed zakte me nog verder in de schoenen toen tijdens het examen meerdere vingers de lucht in gingen met de vraag; “ik moet iets doen met aftrekaanval, wat is dat? Dit hebben we niet gehad…”. Des te knapper dat het examen zo goed is gemaakt dus!

Het examen was flink zweten voor onze schakers. Wat me opviel was dat de kinderen die het tijdens de les het best doen, het meest stress uitstraalden tijdens het examen. Echter herpakten de kinderen met een slechte start zich goed en maakten in sommige gevallen het halve examen in 10 minuten. Volgend jaar voor mijn zenuwen de tijdsindeling van het examen graag andersom;).

Al met al hebben 11 van de 12 examenkandidaten het stappen-examen gehaald. De schaker die het niet heeft gehaald heeft echter de in mijn ogen knapste prestatie van allemaal geleverd. Hij was namelijk de enige schaker in stap 4. Stap 4 is echt moeilijk en zonder schaakles eigenlijk niet te doen. Hij heeft voor stap 4 alsnog een 4,3 gehaald, wat maar weinig kinderen hem na zullen doen. Dit jaar ga je het zeker halen!

Dan nu de diploma-uitreiking. Voor sommige kinderen was dit hun eerste diploma-uitreiking en dit was best spannend. Gelukkig konden zij alle stress van zich afspelen in een zwaarbevochten snelschaaktoernooi waar niet alleen de eeuwige roem, maar ook een elleboog van de trainers op het spel stond. Yoran en Daan hadden evenveel punten en gelijk gespeeld in 2 onderlinge partijen, waardoor we twee ellebogen uit hebben gedeeld. Goed gespeeld jongens! Onderstaand een aantal foto’s van het toernooi.

Toen het toernooi voorbij was, kwamen alle ouders binnen en begonnen we met de coronaproof diploma-uitreiking. Voor de sfeerimpressie even een foto tussendoor:

We begonnen bij stap 1 waar Merel vorig seizoen de lessen heeft verzorgd. Alle kinderen hebben het gehaald. Heel knap! De kinderen kwamen één voor één naar voren en kregen hun diploma door Merel uitgereikt. Sem, Berend, Danny en Aaron (Aaron was helaas ziek en kon er niet bij zijn) gefeliciteerd!

Dan gaan we nu verder met stap 2. Er waren maar liefst 5 kinderen die stap 2 examen hebben gedaan dit jaar. Dit waren Sep, Hidde, Bo, David en Bram. Ik heb jullie vorig jaar samen met Gijsbert, Henk en Ingmar les gegeven en heb het altijd erg naar mijn zin gehad bij jullie groep! Ik hoop dat jullie nog lang blijven schaken en veel plezier houden in schaken. Met Louis als trainer moet dit goedkomen.

Als laatst nog stap 3. Over stap 4 hebben we het immers al gehad. In stap 3 begonnen we dit jaar met 3 kinderen. Er zijn helaas 2 schakers afgehaakt tijdens corona. Alleen Floris is overgebleven. Floris heeft het erg zwaar gehad tijdens het examen. De eerste 45 minuten beet Floris zich vast in de moeilijke vragen, waardoor hij weinig tijd had op het eind voor de makkelijkere vragen. De comeback was dan ook extra knap en ook heel leuk om te zien. De ene na de andere vraag knalde Floris er in tijdsnood doorheen. Helaas moest Floris in quarantaine en kon er dus niet bij zijn op de diploma-uitreiking. Alsnog gefeliciteerd met het halen van stap 3, heel knap!

Bedankt Roeland E. Vellinga voor het maken en delen van de foto’s!

Tot dinsdag weer.

Menno Schaefer

Geef een reactie