Meestal is februari de maand waarin de persoonlijke kampioenschappen voor de verschillende categorieën bij de jeugd worden gehouden. Dit jaar was de D-jeugd als eerste aan de beurt.  Namens SC Santpoort deed Louis ten Hacken aan dit 2-daagse toernooi voor kinderen tot en met 12 jaar mee. Er werd gespeeld in De Binding in Zuid-Scharwoude en er hadden zich 19 kinderen aangemeld. Ook Wessel van de Broek van Oppositie en dubbellid bij Santpoort was van de partij. Om 10.00 uur was de start van de 1ste van 9 rondes. De spelers kregen 30 min op de klok plus 10 sec. per zet. Louis en Wessel begonnen de dag goed met allebei een winstpartij waarna Louis in de 2de ronde won en Wessel in de 3de. Met 2 punten na 3 rondes moesten ze het in de 4de ronde tegen elkaar opnemen waarbij Louis na een leuke partij aan het langste eind trok. Met nog een remise partij voor Louis eindigde de eerste dag met 3,5 punt voor Louis en 2 punten voor Wessel.

Na een goede nachtrust kwamen beiden weer goed uit de startblokken en dat resulteerde voor allebei in 2 punten uit de eerste 2 rondes. Louis stond toen met 5,5 uit 7 op een ongedeelde 2de plaats. Maar helaas trof hij in de 8ste ronde Max Bookelman en in de 9de ronde Luuk Steenoven (de uiteindelijke nr 3 en 1 bij de D) en kon geen punten meer bijschrijven. Hij zakte zo helaas naar de 5de plek waardoor hij wel een zeer verdiende beker in ontvangst mocht nemen, maar helaas net buiten de plaatsing voor het NK viel. Wel heel goed gespeeld Louis! Wessel kon in de laatste 2 rondes ook geen winst meer behalen en eindigde op een mooie 11de plek. Beide heren hebben een prima weekend gehad.

Op zondag werd op dezelfde locatie de regionale pupillendag voor de F, G en H georganiseerd. Ook daar hadden we namens SC Santpoort 2 ijzers in het vuur. Bij de G-categorie speelde Daan Tollenaar (gestart bij de Beekvliet maar inmiddels ook spelend op de dinsdagavond bij de club) en Wouter Betjes deed mee bij de F-categorie.

Bij de F-categorie hadden zich maar 7 kinderen aangemeld dus werd er volgens het Round Robin indelingssysteem gespeeld. Met een vrije ronde voor elke speler kwamen ze zo precies aan de voorgeschreven 7 rondes. Wouters spel liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Waar hij soms nog wel eens veel te snel speelt, had hij z’n speeltempo vandaag goed onder controle. Rustig nadenkend over z’n zetten won hij de ene na de ander partij en zelfs Gagik Artunov (de uiteindelijke nr 2 van het toernooi) moest er aan geloven. Met een keurige 7 uit 7 werd Wouter NHSB kampioen bij de F en heeft hij zich geplaatst voor de nationale pupillendag op 18 juni in Roosendaal. Top gedaan man!

Daan Tollenaar speelt sinds het begin van dit seizoen mee met de GP toernooien en dat gaat hem aardig af. Na overleg met Ton en Robin dachten we dat het voor hem wel leuk en leerzaam zou zijn om aan de pupillendag mee te doen. Bij de G-categorie waren er niet voldoende deelnemers en dus werd het toernooi gecombineerd met de H-categorie. In totaal 11 kinderen gingen de strijd met elkaar aan. Daan ging voortvarend van start en wist met rustig en goed schaken de eerste 4 partijen te winnen. In de 5de ronde moest hij tegen een speler met een veel hogere rating. Maar wat niet weet wat niet deert, en Daan speelde rustig z’n eigen wedstrijdje en won ook deze ronde! Daarna was de koek een beetje op denk ik. De 6de ronde werd remise en de laatste ronde moest hij een verliespartij incasseren. Maar gelukkig bleef hij met 5,5 uit 7 de nummer 2 een half puntje voor en mocht zich aan het eind van de dag dus NHSB kampioen in de G-categorie noemen en verdiende zo ook plaatsing voor de nationale pupillendag. Met een grote en zeer verdiende beker keerde hij moe maar voldaan terug naar huis. Maar niet nadat alle 3 de bekerwinnaars nog even samen op de foto waren vereeuwigd.

Foto’s: Ruud Vlaming & Linda Nolten