Schaakclub Santpoort

Het was een drukke schaakavond in het Polderhuis afgelopen vrijdag. Zowel het 2e als het 3e team speelden thuis en dan blijkt dat er gemakkelijk twee teams en tegenstanders en nog een paar losse borden, voor de competitie van groep 1, in één speelzaal passen.

 

Dat komt natuurlijk ook omdat schakers rustige mensen zijn die aan 1 vierkante meter genoeg hebben om hun werk te doen. De arbonormen zijn op de schaaksport gelukkig niet van toepassing. Het verslag over de wedstrijd van ons derde team komt spoedig. Ik zal daar hier verder niets over zeggen want dat kunnen ze beter zelf doen maar ik heb wel genoten van het sterke spel van de spelers van het derde. Meer nieuws daarover binnenkort.

 

Het tweede speelde tegen Kennemer Combinatie 9, de koploper in de 2e klasse D. KC 9 heeft een jong team dat wordt aangevoerd door een sterke bord 1 speler,

(Robert Oosting, voorzitter van jeugdclub Chesscool) en af en toe wordt aangevuld met ervaren invallers. We hadden dan ook van tevoren het idee dat het een zware wedstrijd zou worden en dat kwam ook uit.

 

We schoten wel flitsend uit de startblokken. Gijsbert deed, met zwart, alles goed in de opening en zijn tegenstander maakte een paar kleine foutjes. Daar kwam hij niet mee weg en na 16! Zetten had Gijsbert het eerste punt al gemaakt. Toen vlak daarna Daan met een prachtige combinatie een gevaarlijke aanval van zijn tegenstander onschadelijk maakte was het al 2-0 en een paar minuten daarna gaf de tegenstander van Wim, na 20 zetten, de pijp aan Maarten. We stonden dus na anderhalf uur spelen met 3 – 0 voor en dan hoop je op een grote en makkelijke overwinning.

 

Het ging echter anders. Onze tegenstanders zetten zich schrap. Het begon met pech op bord acht. Jeronimo vergiste zich en gaf een stuk weg zonder compensatie. Dat was teveel van het goede. Gelukkig speelde Navarone een heel degelijke partij. Ik heb geen fouten gezien en dat resulteerde in een remise eindspel dat ook remise gegeven werd. 3,5 – 1,5. Nog een puntje te gaan met drie partijen aan de gang. Dat moest gemakkelijk lukken.

 

Het viel echter tegen dat zowel Bas als Hans ten onder gingen. Bas had het op een gegeven moment moeilijk in zijn partij tegen de voormalige NHSB-kampioen bij de C-junioren Arnoud Hendrikse. Ik dacht even dat Bas nog remise kon maken maar dat bleek niet zo de zijn. Toen Hans vervolgens, na een goed offer in tijdnood, niet de juiste voortzetting koos was het ineens 3,5 – 3,5 en moest de partij van Stefan op bord 1 de beslissing brengen.

 

Stefan is echter mentaal ijzersterk. In wederzijdse tijdnood was hij degene die geen fouten maakte. Een remise-achtig eindspel werd knap door Stefan gewonnen. Een heel belangrijk punt wat de twee noodzakelijke matchpunten opleverde.

 

Door deze overwinning staan we nu naast KC 9 aan kop. We hebben nog wat minder bordpunten maar we gaan proberen daar in de laatste twee wedstrijden wat aan te doen.

Geef een reactie