Schaakclub Santpoort

Het E-pupillen team van onze schaakclub heeft een unieke prestatie geleverd door op het afgelopen zaterdag gehouden Nederlands Kampioenschap op de derde plaats te eindigen. Na de regionale voorrondes hadden zich 42 teams geplaatst voor de finaledag die gehouden werd op de universiteit van Tilburg.

Ons team, met als spelers, Ilias van der Lende, Miguoël Admiraal, Nina Schumacher en Wim Laurens Gravemaker, had zich tijdens het Noord-Hollands kampioenschap overtuigend gekwalificeerd met een 1e plaats. Vandaar dat we vol goede moed de reis naar Tilburg ondernamen.

In Tilburg werden we op het universiteitsterrein met open armen ontvangen. Alles was werkelijk tot in de puntjes geregeld. Een prima speelzaal waar het publiek van dichtbij de verrichtingen van de spelers kon volgen, een mooi terrein waar tussen de partijen door kom worden gevoetbald, lunchpakketten voor de spelers en natuurlijk een toernooimascotte; de toga van professor dr. Max Euwe die in Tilburg informatica heeft gedoceerd.

Ons team begon het toernooi prima met 3 overwinningen tegen respectievelijk Haren, Botwinnik 2 en Minerva 2. Na de derde ronde dus een gedeelde eerste plaats. Voor de vierde ronde werd door de organisatie opgemerkt dat vanaf nu de sterkste teams elkaar zouden gaan treffen en dat bleek ook uit de partijen die werden gespeeld. Deze werden langer en bijzonder spannend.

De vierde ronde speelden we tegen SV Leiderdorp. Op voorhand was al bekend dat dit een zware wedstrijd zou worden. Uiteindelijk eindigde deze partij in 2-2. Achteraf bleek dat dit het enige punt zou zijn dat Leiderdorp in het toernooi liet liggen.

De vijfde ronde leverde vervolgens een overtuigende 3-1 overwinning op tegen Minerva 1 (dit team was op dat moment koploper) waarna in de zesde ronde tegen het nog ongeslagen SV Moira Domtoren 1 werd gestreden.

Deze wedstrijd was voor de begeleiders en supporters werkelijk zenuwslopend. Na een 1 – 1 tussenstand, na de partijen van Miguoël en Wim Laurens, volgde een tactische remise van Nina. Hierna was de partij van Ilias nog gaande. Ilias speelde tegen tweevoudig Rapid kampioen van Nederland Hugo ten Hertog. Het was een scherpe partij waarin Ilias na voordeel te hebben bereikt, uiteindelijk in een toreneindspel, met nog weinig tijd, de sterkste voortzetting miste en hierdoor tenslotte de partij verloren moest geven.

Dit betekende dat, aangezien de teams dicht bij elkaar lagen, we zakten naar de vijfde plaats met nog één ronde te spelen. Nu bleek hoe goed de sfeer in ons team was. De tegenslag uit de zesde ronde werd zonder morren verwerkt, de spelers pepten elkaar nog één maal op wat uiteindelijk een overtuigende 3½ – ½ overwinning opleverde tegen Bobby Fischer.

De top drie werd uiteindelijk gevormd door:

1. SV Leiderdorp 6,5 wedstr.p 20,5 brdp.

2. Moira Domtoren 6 wedstr.p 20,0 brdp.

3. Santpoort 5,5 wedstr.p 21,0 brdp.

Santpoort haalde dus de meeste bordpunten van de deelnemende teams, waaruit bleek hoe sterk ons team in de breedte is. Topscoorder was dit keer Nina op bord 3 met maar liefst 6,5 uit 7 !, Wim Laurens, aan bord 4, scoorde 5,5 uit 7, Ilias scoorde 5 uit 7 op bord 1 en Miguoël haalde 4 uit 7 op bord 2.

De prijsuitreiking werd verzorgt door de bestuursvoorzitter van de Universiteit van Tilburg, de voorzitter van de jeugdafdeling van de KNWB en door Rob Brunia. (jawel; de grondlegger van de stappenmethode waarmee onze jeugdleden les krijgen) Rob Brunia vroeg een applaus voor alle deelnemers. Bij de prijsuitreiking complimenteerde hij onze spelers met hun prestatie en hij wenste iedereen veel succes in de toekomst

Ik denk niet dat er ooit en team van onze club derde geworden is op een Nederlands Kampioenschap. (Misschien in het verleden? Als dat zo is hoor ik het graag) In ieder geval kan de veroverde beker een mooi plaatsje krijgen in de nieuwe prijzenkast.

Nogmaals complimenten voor het E-pupillen team. Jullie hebben, door als team op te treden, door elkaar aan te moedigen en te steunen als het moeilijk werd, een prachtige prestatie geleverd die de komende jaren ongetwijfeld een vervolg kan krijgen.

Geef een reactie