Zaterdag 30 mei mochten Joep, Wouter, Romijn en Merel de clubkleuren van Santpoort verdedigen op het NK voor E-teams, voor kinderen t/m 10 jaar. Dit team was met Louis ipv Joep 4de geworden op het Noord-Hollands kampioenschap en mocht via een vrijplaats toch meedoen aan het NK. We wisten dus dat het een zware dag zou gaan worden, maar de kinderen hadden er veel zin in en waren trots dat ze op een NK mochten acteren.

De dag begon veelbelovend. Wouter, op bord 2, wist binnen vijf minuten zijn tegenstander mat te zetten met twee paarden, een loper en de dame. Mooi gedaan Wouter! Helaas wist de rest van het team geen punten meer binnen te halen zodat de eerste ronde met 1-3 werd verloren. Het bracht ons naar een gedeelde 28 plaats, achteraf gezien, het hoogtepunt van de dag ;-). De volgende ronde werd een 0-4 nederlaag dus snel door naar de derde ronde.

In de derde ronde wist Romijn z’n eerste winst op te tekenen. Hij kon het niet meer helemaal na vertellen, maar vond wel dat er nu nog iemand moest winnen want dan werd het tenminste remise. Joep en Merel slaagde daar ondanks goed spel helaas niet in, dus dan de hoop op Wouter gevestigd. Rob Buschman even opletten. Wouter riep op een gegeven moment in z’n enthousiasme tijdens de partij: ”Stap 3 is toch wel handig, vooral de sleutelvelden” en wist een pion te promoveren tot dame en toen werd het mat. De remise die we als team hadden behaald werd gevierd als een overwinning. Onze tegenstander dacht er net zo over want het was ook hun eerste punt. De volgende ronde werd een hele spannende. Hoogland won met 4-0 maar moest voor elke punt keihard knokken. Het had, ook volgens de teamleider van Hoogland, net zo goed 4-0 voor Santpoort kunnen worden. Jammer maar goed gespeeld.

De volgende ronde haalde alleen Romijn een punt, met een overmacht aan stukken moest hij toch nog even goed zoeken hoe hij mat kon zetten. Gelukkig vond hij voor zichzelf de oplossing en werd het niet pat. Inmiddels had het team van Santpoort zich in de tussenstand op de laatste plaats genesteld, daar wilde we natuurlijk graag verandering in aanbrengen. De daad werd bij het woord gevoegd en in de zesde ronde werd er weer een mooie remise behaald doordat Wouter en Romijn hun beide wedstrijden wisten te winnen. Helaas hadden de teams die net boven ons stonden in het klassement ook allemaal een puntje erbij gescoord zodat we nog steeds op de laatste plaats stonden. Evenveel matchpunten als Deurne, de nummer 39 die alleen 1,5 bordpunt meer hadden verzameld. Deurne werd dan ook onze tegenstander in de laatste ronde. We moesten winnen om van die laatste plaats af te komen. Joep, Wouter, Romijn en Merel spraken elkaar moed in en gingen echt voor de winst in deze laatste ronde. Maar de het was een lange dag geweest en de vermoeidheid was aardig toegeslagen. Stuk voor stuk konden ze hun partijtjes niet winnen zodat er deze laatste ronde geen punten bijkwamen.

Bij de prijsuitreiking bleek dat er voor de laatste plek een soort van troostprijs was. Het team mocht naar voren komen en kreeg een applaus en een schaakspel voor 4 personen. Blij met de prijs, een hoop ervaringen rijker, veel bijgeleerd en trots dat ze op het NK hebben mogen schaken, keerden we weer naar huis. Een groot compliment aan de organisatie van dit NK. Een grote klus om 160 kinderen met hun ouders goed op te vangen en gestructureerd door de dag heen te loodsen, maar dat is ze prima gelukt. Het was een mooie dag.