Schaakclub Santpoort

Ook dit jaar streden er weer twee teams van SC Santpoort mee om het Noord-Hollands kampioenschap voor E-teams (tot 10 jaar). Was de titel vorig jaar al in de voorlaatste ronde vergeven, dit jaar was het spannend tot in de laatste ronde.

Het tweede team
Ons tweede team bestond voor ¾ uit nog jongere spelers dan de E-categorie en daarbij was het voor allen de eerste keer dat ze een toernooi teamschaak in clubverband gingen spelen. En dat deden zij met verve. Nicki van der Donk, Jonas Heller en de broers Joos en Ties Rutjens schaakten heel wat punten bij elkaar. Zo stonden ze voor aanvang van de laatste ronde nog in de top 10 en hadden daarmee uitzicht op de prijs voor het beste tweede team. Alleen HWP 2 uit Haarlem stond nog 1 punt voor. Maar die moesten het in de laatste ronde opnemen tegen ons eerste team en verloren met 4-0.
Op gelijke hoogte stond Chesscool 2, ook uit Haarlem en dat was de tegenstander in de laatste ronde. Een gelijkspel zou volstaan. Nicki en Jonas konden het niet bolwerken, en moesten de punten aan de tegenstander laten. Joos stond in een gewonnen stelling en ook de pas 7 jarige Ties had al iets meer materiaal geslagen dan zijn tegenstander. Maar die tegenstander kwam wel gevaarlijk door het midden met een aanval en hij dacht mat te kunnen zetten. Ties wist dit echter nog te verijdelen, maar hij kon niet voorkomen dat het 4 zetten later wel mat was. Hierdoor ging Chesscool 2 er met de prijs voor het beste tweede team vandoor, maar wat waren we er met dit jonge team dichtbij. Heel goed gespeeld.

Het eerste team
Ons eerste team ging voortvarend van start. In vaste bordvolgorde speelden Cheryl Looijer, Jonathan Koutstaal, Jelle van den Broek en Thomas Eisses een beresterk toernooi. Na overwinningen in de eerste twee ronden speelden we in de derde ronde tegen het sterke Z.S.C. Saende uit Zaanstad. We kwamen met 2-1 voor, maar de partij van Jonathan leek verloren te staan. Hij heeft nog lang geprobeerd een remise uit het vuur te slepen, maar het lukte net niet, resultaat 2-2. Jonathan wist zijn andere partijen allemaal te winnen, dus een prima score van 6 uit 7. Ronde 4 een 4-0 overwinning op Caissa 1 uit Hoorn.
De 5e ronde tegen Chesscool 1 ging een beetje te vlug. Door niet goed te kijken naar de zetten van de tegenstander lieten we ons de kaas van het brood eten, 2-0 achter. Cheryl bracht de spanning terug door te winnen en ook nu rustte de druk op Jonathan zijn schouders. Ook hij wist te winnen en dus weer een 2-2 gelijkspel. Saende bleef echter maar winnen en stond nu dus 1 punt voor. De laatste twee ronden 4-0 overwinningen op de Eenhoorn uit Hoorn en HWP 2 uit Haarlem. Maar doordat Saende ook hun laatste wedstrijd tegen Bergen met 3-1 wist te winnen werden zij Noord-Hollands kampioen. Met de behaalde tweede plaats heeft  SC Santpoort zich geplaatst voor het NK te Groningen op 16 mei. Proficiat!

Een bedankje aan de toernooileiding en ook aan de medewerkers achter de bar, die karrevrachten vol tosti’s hebben gebakken. Het was weer een mooie en spannende dag.

Robin Looijer

Geef een reactie