Schaakclub Santpoort

Gisteravond was het een doorsnee interne competitieavond bij ons schaakclubje. Gelukkig was er een redelijk aantal spelers aanwezig. Een aantal “nieuwe” gezichten en ook spelers die gelukkig weer tijd vrij konden maken op dinsdag.

Het is over het algemeen wat onrustig aan het begin van de avond. Er wordt koffie en thee gehaald en soms al een biertje en de deur naar ons speellokaal gaat niet echt geruisloos dicht, maar na enige tijd daalt een serene rust neer over de schakers, die allemaal proberen de bedoelingen van hun tegenstander te doorgronden.

Als echter de eerste partijen zijn afgelopen en soms is dat sneller dan je zou wensen, is het gedaan met de rust. Terwijl je wanhopig probeert je stelling te doorgronden, je varianten niet door elkaar te halen en je tijd steeds korter wordt, besluiten je buren hun partij te gaan analyseren, wordt er twee tafels verder gesnelschaakt waarbij de klok steeds fanatieker wordt ingedrukt, roept iemand dat hij een onbegrijpelijke zet heeft gedaan en lopen anderen fluisterend rond zodat iedereen kan horen wie, waar en waarom heeft geblunderd.

’t Is wel gezellig op dinsdagavond. Ik kom graag en heb het altijd naar mijn zin maar schaken is voor mij een te moeilijk spel om behoorlijk te spelen als er in een kleine ruimte zowel serieuze partijen, vluggertjes en analyses plaatsvinden.

Wie weet er een oplossing? Moet er extra ruimte worden gehuurd zodat er in een aparte ruimte geanalyseerd en gevluggerd kan worden zoals we dat ook bij de externe competitie doen? Moeten uitgespeelde spelers maar in de bar analyseren en vluggeren? Moeten we leren leven met het rumoer met het risico dat spelers afhaken?

Er zijn vast allerlei meningen over. Laat eens aan de interne competitieleider horen hoe je er over denkt. Ik heb dat bij deze gedaan.

Geef een reactie